Chicago, IL
66°
Fair
6:08 am7:31 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 5mph NNE
Humidity: 39%
Pressure: 30"Hg
UV index: 6
2 pm3 pm4 pm5 pm6 pm
66°F
64°F
63°F
61°F
59°F
TueWedThuFriSat
66°F / 61°F
66°F / 48°F
57°F / 46°F
54°F / 43°F
52°F / 41°F

Published 3 years ago

By admin

BORATOV NOVI FILM JE O SRBIJI? Glumac na Tviteru uradio nešto što je obradovalo domaće fanove! (FOTO)

Jedan od najpoznatijih i najkontroverznijih filmskih likova ove jeseni se iznenadnim filmom vratio na svetsku scenu, a na Tviteru je stekao i prijatelje iz Srbije.

Te 2006. godine svet je upoznao Borata Sagdijeva, izmišljenog kazahstanskog novinara u izvedbi britanskog komičara Saše Barona Koena.

Borat je tada otputovao u Ameriku, gde je napravio džumbus i narugao se svemu što može, a sada to ponavlja u nastavku kultnog filma, što je izazvalo veliku pažnju širom sveta.

Privukao je nastavak Borata dosta pažnje i u Srbiji, ali ne koliko i njegov sveže otvoreni Tviter nalog, tj. lista ljudi koje Borat prati.

Među njima su američki zvaničnici i njihove porodice, Kremlj, niz institucija zemalja sa Bliskog istoka, ali i premijerka Srbije Ana Brnabić i zvaničan nalog Vlade Srbije.

Zbog čega? Ne zna se – ni Borat,ni Saša Baron Koen nisu objasnili zbog čega su izabrali baš Srbiju.

Šta se desilo?

Pa, gotovo niotkuda – 14 godina kasnije – stigao je nastavak filma čiji zvaničan naziv glasi Borat: Kulturno uzdizanje u Americi za pravljenje koristi slavne nacije Kazahstana.

Borat ponovo odlazi u Ameriku, ali ovog puta umesto potrage za Pamelom Anderson on želi da dođe do Majka Pensa, potpredsednika SAD.

Prvo želi da mu pokloni majmuna – inače ministra kulture Kazahstana – pa svoju ćerku, a u međuvremenu se dogodi još štošta uvredljivog, uz uvek aktuelno pitanje korona virusa.

Borat je u septembru, kada je postalo poznato da će uskoro biti objavljen nastavak filma, otvorio nalog na Tviteru, gde često kritikuje američkog predsednika Donalda Trampa.

Tviteraši iz Srbije ubrzo su primetili da se među 33 osobe koje Borat prati nalaze i neka poznata imena – premijerka Ana Brnabić i zvanični nalog Vlade Srbije – pa su tražili razloge za to.

Borat prati i američkog predsednika Donalda Trampa, njegovu suprugu Melaniju, ćerku Ivanku i sina Erika, a tu su i Pens, njegova supruga Karen, kao i zvaničan nalog Bele kuće.

Tu su i vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata, ambasada UAE u Turkmenistanu, ambasada Saudijske Arabije u Americi, kao i predsednici Azerbejdžana i Turske, Ilham Alijev i Redžep Tajip Erdogan.

Naravno, tu je i čitav niz kazahstanskih institucija, Kremlj, bivši predsednik Rusije Dmitrij Medvedev, Raša tudej, kineski mediji…

Ko je Borat?

Imaginarni kazahstanski novinar, lik britanskog glumca i komičara Saše Barona Koena koji je pored njega stvorio i Ali Džija i Bruna.

Borat je 2006. prvi put otputovao u Ameriku kako bi snimio dokumentarac o životu Amerikanaca i upoznao Pamelu Anderson, zvezdu Čuvara plaže.

Reč je o lažnom dokumentarcu koji čine „obični građani” sa kojima Borat razgovara, a koji su verovali da je on zaista staranac koji ne razume američke običaje i kulturu.

Borat tako u filmu uvredi mnoge – od feministkinja, preko Roma i Jevreja do Afroamerkanca – dok su se brojni građani šokirali Boratovim stavovima i razmišljanjima.

Ljubitelji filma ipak ističu da film nije ni antisemitski – Koen je Jevrej – ni antiromski, već da je reč o društvenoj satiri koja zapravo najviše kritikuje SAD i Amerikance.

A kritike filma su bile odlične, Borat je odlično prošao i na blagajnama, tako da je ubrzo stekao kultni status.

Međutim, Borat je izazvao i brojne kontroverze – film je zabranjen u većini arapskih zemalja, a brojni građani koji su se našli u njemu podneli su tužbe protiv Koena i producenata.

Mnogi uopšte nisu znali da će biti deo filma ili im je, poput instruktora vožnje koji Boratu drži čas, rečeno da snimaju „dokumentarac o integraciji stranaca u američko društvo”.

Tužbu je podnela i makedonska pevačica Esma Redžepova, tražeći 800.000 evra zbog neovlašćenog emitovanja njene izvedbe pesme Čajorije šukarije – dobila je 26.000 evra.

Vlada Kazahstana se prvo odrekla Borata, porenuvši milionsku reklamnu kampanju kako bi poništili „Borat efekat”, ali kasnije su pojedini zvaničnici isticali da je Borat doprineo porastu turizma i promociji zemlje.

Nastavak je snimljen u potpunoj tajnosti – javnost je za njega saznala tek kada je neko pre nekoliko meseci primetio Koena u ulozi Borata na ulicama Los Anđelesa.

Izvor: BBC
Foto: Printscreen YouTube / IGN

YOU MAY LIKE