Connect with us

Srbija

NAD RAJSKIM OKUKAMA UVCA: Ova srpska svetinja je preživela vekove pljačkanja, a danas konačno dobija novi put! (FOTO)

Published

on

Da bi se proširila i upotpunila turistička ponuda opštine Priboj i prelepe visoravni sela Brezna, opština je odlučila da izgradi put do čuvenog manastira Dubrava, koji zbog loše konfiguracije terena nije bio dostupan svim zainteresovanim vernicima i turistima.

Do sada se iz Priboja do ove pravoslavne svetinje, moglo je se doći samo pešice kroz vrleti kanjona Uvca.

Ovih dana započeto je probijanje trase duge devet kilometara budućeg puta od sela Brezna do manastira Dubarava, od kojih je tri kilometra već prbijeno. Dugoročan plan je i da se trasa budućeg puta do manastira Dubrava i asfaltira.

Inače, manastir Dubrava nalazi se pet kilometara uzvodno od manastirskog kompleksa Uvac. Pretpostavlja se da je nekada bio metoh manastira Banja i Uvac, pripada Žičkoj eparhiji, smešten je na ostrvskoj visoravni, na jednom od najlepših meandara reke Uvac.

Okružen grandioznom borovom šumom i brdovitim predelom, predstavlja svojevrsnu oazu spokoja i tišine, koja odoleva vremenu i čuva svoje drevne tajne.

O prošlosti ovog manastira nema pouzdanih pisanih podataka, ne zna se ko je bio ktitor, ali je sigurno da je podignut tokom srednjeg veka, a da je potom od strane Osmanlija opljačkan i spaljen do temelja.

Manastir je obnovljen 2008. godine, a interesantan podatak je da je prilikom arheoloških iskopavanja u manastirskom kompleksu pronađeno i 160 zlatnih dukata – mletačkih cekina.

Danas se u kompleksu manastira nalaze dve crkve – na temeljima srednjovekovnog hrama posvećenog Svetom proroku Iliji podignuta je Crkva Svetog Pantelejmona, osvećena 2015. godine, a pre nje je, 2007. godine završen, a 2015. godine i osvećen, veći hram posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom.

Ova srpska svetinja je zbog konfiguracije terena bila je van mogućnosti za uvođenje električne energije, a nedavno je pušten u pogon i sistem za kolekciju solarne energije koji, za sada, obezbeđuje najnužiju energiju za osnovne potrebe sestrinstva manastira.

Ovaj hram iskonske prirode i duhovnosti godinama privlači moge posetice, a kako iguman Danilo kaže: “Ovde dolaze samo oni koje Gospod pošalje…”.

Izvor: RINA
Foto: RINA

Advertisement