Connect with us

Srbija

JEDINSTVENE VRATNJANSKE KAPIJE: Najveći prirodni most u Evropi nalazi se u Srbiji! (FOTO,VIDEO)

Published

on

Ušuškana u gorama istočne Srbije, klisura reke Vratne krije neobičan prirodni fenomen – tri gigantske stene koje se nadvijaju nad vijugavim šumskim potokom, poznate i kao Vratnjanske kapije, predstavljaju najveće prirodne kamene ‘mostove’ u čitavoj Evropi!

Na samo 30 kilometara od Negotina, na bistroj planinskoj rečici, nalazi se neobično bogatstvo za oči – tri kamene kapije koje su u potpunosti delo prirode!

Mala prerast / Wikimedia Creative Commons

Visoki lukovi tri Vratnjanske kapije ili prerasti Vratne, kako ih još nazivaju, u stvari su ostaci nekadašnje džinovske pećine kroz koju je pre hiljada godina proticala reka. Ove kamene formacije veoma su retke u svetu, a ovde ih ima čak tri: Veliki, Suvi i Mali prerast.

Velika kapija ima dužinu 45, širinu 23 i dubinu 30 metara, dok je Mala kapija dugačka 5, visoka više od 30 metara.

Velika prerast / Wikimedia Creative Commons

Kapije se nalaze blizu ulaza u klisuru i nedaleko od manastira Vratna, koji im je nadenuo i ime “Manastirska vrata”. Do ovog prirodnog bogatstva može se stići uređenom i označenom stazom koja vodi od manastira i nastavlja se duž prelepih pejzaža i vidikovaca kanjona Vratne.

Poslednji kameni most poznat kao Suva kapija je najmlađi u geološkom smislu i nalazi se dublje u klisuri, pa je do njega najteže stići. Ime je dobio jer reka na tom pestu ponire ispod kapije.

Suva prerast / Wikimedia Creative Commons

Кanjon reke Vratne bogat je raznovrsnom florom i faunom i dom je velikog broja zeljastih biljaka, nebrojenih vrsta ptica, slepih miševa, vidri, jazavaca, jelena i drugih životinja.

Izvor: Serbian Times
Foto: / Wikimedia Creative Commons

Advertisement