Connect with us

Amerika

EPIDEMIJA KRAĐE AUTOMOBILA: Čikagom hara kriminalni klan, rekordan broj otimanja kola!

Published

on

Grad Čikago, koji se već suočio sa rekordnim skokom stope nasilja, oružanih sukoba i ubistava, sada je postao dom i “epidemije“ krađe automobila.

U sredu rano ujutru, prijavljena je oružana krađa automobila neposredno ispred znamenitog čikaškog tornja Vilis (ranije poznatog kao Sirs toranj). Incident, zabeležen na video snimku, dogodio se nešto posle 6:30 ujutru prema izveštaju CWB Chicago, a prestupnici su nastavili izvevši i drugu pljačku u blizini.

“31-godišnja žrtva krađe automobila sedela je u svom vozilu ispred nekadašnjeg tornja Sears, 233 South Vacker, kada se zaustavilo vozilo iz kojeg su izašla dva muškarca. Prestupnici su nasilno otvorili vrata, uperili veliki crni pištolj žrtvi u čelo i naredili da preda telefon i kontrolu nad automobilom“, izvestio je CVB pozivajući se na policijski izveštaj.

“Nekoliko trenutaka kasnije, crni Dodge Journey presreo je 27-godišnjaka dok je šetao 300. blokom zapadnog Van Burena. Prestupnik je iskočio sa suvozačke strane, oborio čoveka na zemlju i uzeo mu ključeve i novčanik, navodi se u izveštaju čikaške policije.

“Žrtva je upravo izašla iz obližnje parking garaže kada se napad odigrao.. Neki svedoci izvestili su da su lopovi stigli ispred kule Vilis u Dodge Journey-u”, dodaje se.

Incident je samo poslednji u nizu koji je donela rekordna godina po broju krađa automobila – godina koja je započela pre samo 21 dan! Krađe automobila su sve učestalije, izveštava CBS Chicago, čak i “nakon što je 2020. godine zabeležen skok broja automobila više od 135 procenata u odnosu na godinu ranije”.

PROČITAJTE JOŠ:

SRPSKI KRST NA LEĐIMA NFL ZVEZDE: Kvoterbek Vašingtona se tetovirao u čast pradede koji se borio u Prvom svetskom ratu! (FOTO, VIDEO)

GRADONAČELNIK IZ TENESIJA SE NE PREDAJE: Na dan inauguracije spustio zastavu na pola koplja!

BAJDEN UVEO NOVE MERE: Testovi i karantin za sve koji dolaze u SAD! (VIDEO)

“Do 10. januara, prema najnovijim gradskim podacima, čikaška policija zabeležila je 61 krađu automobila. To se upoređuje sa ukupno 22 u istom vremenskom periodu 2020. godine. Obijanje kola 2020. poraslo je za oko 135%, na 1.415 u 2020. godini sa 603 u 2019. godini”, navodi Chicago Tribune, koja je imao uvid u policijske podatke.

“Bande koriste ova vozila jer osećaju da im se ne može ući u trag. Oni mogu da izvrše svoja krivična dela, bilo da se radi o pucnjavi ili bilo čemu drugom, pa da zatim ostave automobil”, rekao je kapetan okruga Južni Čikago Majkl Marfi.

Mapa Chicago Tribune-a, sastavljena na osnovu izveštaja, pokazuje da je malo delova grada sigurno od epidemije krađe automobila. Incidenti se prostiru po centru grada i na okolne četvrti i nisu koncentrisani na južnoj i zapadnoj strani kao što je to bio slučaj sa nedavnim pucnjavama i ubistvima.

Iako je Ministarstvo pravde Sjedinjenih Država tokom leta pomagalo policiji Čikaga u suzbijanju organizovanog kriminala i nasilja bandi, nije jasno da li je taj program, Operacija Legenda, i dalje na snazi.

Otmica automobila ispred kule Vilis bila je posebno ozbiljna, navela je čikaška policija koja koriste snimke zločina kako bi razbila ono što se čini kao kriminalni klan.

„Čikaška policija rekla je da su ovi osumnjičeni povezani sa drugim zločinima tokom prošle nedelje u gradu i predgrađima i da veruju da koriste ukradene automobile da bi zatim pljačkali preduzeća. Oni su takođe osumnjičeni za razne pucnjave na zapadnoj strani “, izvestio je u četvrtak ABC Chicago.

Izvor: The Daily Wire
Foto: Pixabay

Advertisement