Chicago
16°
Делимично облачно
6:55 am4:21 pm CST
Осећај: 1°F
Ветар: 13mph WNW
Влажност: 59%
Притисак: 30.23"Hg
УВ индекс: 0
СреЧетПет
41/32°F
46/34°F
41/36°F

Published 2 godine ranije

By admin

NA DETETU TRENIRALI STROGOĆU: Preminuo dvogodišnji dečak kojem država nije dala da se leči kanabisom!

Preminuo je dvogodišnji dečak Lav Popović, koji je bolovao od leukemije i već dva meseca se borio za život na odeljenju intenzivne nege u bolnici u Novom Sadu. Priča o malom Lavu, skrenula je pažnju javnosti nakon što je njegov otac Nemanja Popović počeo štrajk glađu ispred Ministarstva zdravlja jer, kako tvrdi, njegovom sinu nije dopušteno da prima eksperimentalnu terapiju kanabioidima bez THC-a, koja bi mu, tvrdio je, možda spasila život.

Vest o smrti dečaka za Nova.rs potvrdio je Mladen Nikolić, koautor Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama. On se zajedno sa dečakovim ocem borio da Lav dobije lek.

Danica Petrović iz udruženja “IRKA” takođe je potvrdila tužnu vest o smrti malog Lava i dodala da je ovaj slučaj nezapamćen u Srbiji.

„Meni je jako čudno sve ovo. Nije da nam je vlast ikad dala zeleno svetlo, ali to je ista ona vlast kao i pre osam godina. Zvanično kanabis nije legalizovan niti priznat u Srbiji, ali uvek se žmurelo na jedno oko što se toga tiče, bar strogo u medicinske svrhe. Dešavalo se da ljudi koje poznajem lično po bolnicama na noćnim stočićima drže ulje kanabisa, doktori vide i samo skrenu pogled. Zato je sad čudno što su dozvolili da jedno dete od svega dve godine koje je moglo da se spase, nije spaseno njima na dušu. Osam godina koliko sam ja ovde to se desilo nije“ navodi Petrović.

Dečakov otac je ranije u potresnoj izjavi za N1 naveo, da bi terapija pomogla detetu i olakšala bolest, ali da lekari ne pristaju na primenjivanje iste ukoliko, kako kaže, lek nema etiketu – odnosno da je registrovan u Srbiji.

Lav je umro u danu kada se očekivao sporazum između ministara zdravlja Severne Makedonije sa srpskim ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarem, a koji bi omogućio da taj lek stigne u našu zemlju i da bude zvanično registrovan.

Na Fejsbuk stranici „Čuvari/ke vatre“ navodi se i da je deda malog Lava u revoltu ispisao grafite u kojima je okrivio lekare za smrt svog unuka, nakon čega je priveden u policijsku stanicu.

Izvor: N1 Foto: Printscreen / Collage

YOU MAY LIKE