Connect with us

događaji

1OO GODINA OD SMRTI KRALJA PETRA I KARAĐORĐEVIĆA: Na Oplencu održana svečana ceremonija!

Published

on

U hramu Svetog Đorđa na Oplencu svečanom državnom ceremonijom obeleženo je sto godina od smrti kralja Petra I Karađorđevića.

Velikom broju prisutnih građana obratili su se prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i izaslanica predsednika Republike Aleksandra Vučića, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

„Veliki ljudi svojim delima ispisuju zlatne stranice istorije svoga naroda. Zato smo se danas okupili ovde na Oplencu, u Crkvi svetog Đorđa, u zadužbini koju je pokolenjima ostavio, da i posle jednog veka od njegove smrti odamo poštu velikanu naše istorije- kralju Petru Prvom Karađorđeviću“, izjavila je Darija Kisić Tepavčević.

Nakon  liturgije usledilo je polaganje venaca na sarkofag kralja Oslobodioca. Vence su, pored izaslanice predsednika Srbije, ministarke Darije Kisić Tepavčević, položili i delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, porodica Karađorđević, predstavnici Srba iz regiona, predstavnici opštine Topola i Zadužbine kralja Petra.

Liturgiji, parastosu i državnoj ceremoniji obeležavanja 100 godina od smrti kralja Petra I Karađorđevića pored građana prisustvovali su brojni predstavnici državnih organa, predstavnici Republike Srpske, članovi porodice Karađorđević, predstavnici diplomatskog kora i predstavnici boračkih i drugih udruženja građana.

Izvor: Rina Foto: Rina

Advertisement