Connect with us

aktuelno

MIR, MIR, NIKO NIJE KRIV: Pokret Black Lives Matter nominovan za Nobelovu nagradu!

Published

on

Norveški poslanik Peter Ejde nominovao je pokret Black Lives Matter (BLM) za Nobelovu nagradu za mir 2021. godine. Rok za prijavu nominacija bio je 1. februar, a odabrani laureati će nagradu dobiti na svečanoj dodeli 10. decembra u Oslu.

Ejde tvrdi da se “uticaj BLM-ovih antirasističkih skupova osetio daleko izvan Sjedinjenih Američkih Država”, napominjući kako je jedan od ključnih izazova u Americi, ali i u Evropi i Aziji, vrsta sve većeg sukoba koji se temelji na nejednakosti u društvu.

U dokumentima za nominaciju, norveški parlamentarac je pohvalio sposobnost BLM da “mobilizuje ljude iz svih društvenih slojeva”, uključujući i ljude iz njegove rodne Norveške, u čijem je glavnom gradu protestovalo blizu 12 hiljada ljudi.

Ejde je odbacio pitanja o nasilju izvršenom u ime pokreta: “Naravno da je bilo incidenata, ali većina njih je uzrokovana aktivnostima policije ili kontrademonstranata”.

BLM je prvobitno osnovan 2013. godine kao odgovor na oslobađanje Džordža Cimermana za ubistvo nenaoružanog afroameričkog tinejdžera Trejvona Martina, kojeg je upucao na Floridi 2012. godine.

Pokret je postao izuzetno medijski zastupljen nakon masovnih protesta širom zemlje, koji su usledili zbog nasilne smrti Džordža Flojda tokom policijskog privođenja. Pokret je od tada povezan sa brojnim nasilnim incidentima i neredima.

Od Portlanda, preko Mineapolisa do Кenoše, Vašingtona i Njujorka, demonstranti povezani sa BLM sukobljavali su se sa policijom. Grupe delinkvenata iskoristile su nemire za šljačkanje prodavnica i paljenje zgrada i uništavanje spomenika.

Bivši američki predsednik Donald Tramp javno je osudio pokret BLM zbog nereda.

“Navedeni ciljevi BLM su uništenje nukleusa porodice, ukidanje policije, ukidanje zatvora, ukidanje granične bezbednosti, ukidanje kapitalizma i ukidanje izbora obrazovanja”, rekao je Tramp 25. septembra.

Izvor: Serbian Times
Foto: Life Matters from Pexels

Advertisement