Chicago
46°
Делимично облачно
6:57 am4:20 pm CST
Осећај: 39°F
Ветар: 15mph SW
Влажност: 61%
Притисак: 29.82"Hg
УВ индекс: 1
ПетСубНед
45/41°F
45/39°F
41/32°F

Published 2 godine ranije

By admin

LEGENDA NBA ZAPALILA AMERIKU: Ovo je bedno, taoci smo 50 senatora koji žele da zadrže moć! (VIDEO)

Trener Golden stejta zapitao je sugrađane kada će konačno da urade nešto po pitanju kupovanja oružja bez ikakve provere optužujući senatore u Vašingtonu za ubistva u Teksasu, Njujorku i Južnoj Kaliforniji.

Trener Golden stejt voriorsa pojavio se na obaveznom obraćanju novinarima pre utakmice vidno uznemiren i objavio da nema nameru da priča o košarci niti o utakmici u tom trenutku.

“U ovih šest sati otkako smo završili šuterski trening na 600 kilometara odavde ubijeno je četrnaestoro dece i jedan nastavnik. U poslednjih deset dana imali smo ubistvo starijih crnaca u supermarketu u Bafalu. Ubijeni su Azijati u crkvi u Južnoj Kaliforniji. Sada imamo ubistvo dece u školi.”

“Kada ćemo da uradimo nešto!”, viknuo je Ker drhtavim glasom udarajući rukom o sto.

“Umoran sam od dolaska ovamo i izjavljivanja saučešća unesrećenim porodicama. Izvinite me, ali premoren sam od minuta ćutanja. Dosta je!”

Ker je zatim rekao da pedeset senatora u Vašingtonu sprečava donošenje zakona koji obavezuje prodavce oružja da izvrše proveru osobe kojoj prodaju oružje, a koji je prošao Kongres.

“Pitam te, Miče Mekonelu, tebe i senatore koji odbijaju da urade išta protiv ovog nasilja, ubistva u školi, pucnjave u supermarketu. Pitam vas sve da li ćete svoju potrebu da imate moć staviti ispred života naše dece, starijih i vernika. Jer mi se čini da je tako.”

“Dosta mi je, prekipelo mi je. Igraćemo večeras utakmicu, ali želim da svi koji su ovde pomisle na svoje dete ili unuče, oca, majku, sestru, brata. Kako biste se osećali da se ovo dogodilo vama danas. Ne možemo ostati nemi. Ne možemo samo sedeti ovde i reći – ‘pa dobro, hajde sada minut ćutanja, a onda – idemo Dabsi, idemo Maveriksi’.”

“To je ono što ćemo uraditi. Igraćemo košarku. A pedeset senatora u Vašingtonu će nas držati kao taoce, jer 90 odsto Amerikanaca, bez obzira na političku pripadnost, traži proveru kupca oružja. Mi smo taoci tih pedeset senatora koji to čak neće ni da stave na glasanje iako mi to tražimo. Neće jer žele da zadrže svoju moć”, rekao je Ker udarajući rukom o sto.

“To je bedno i meni je dosta toga!”, uzviknuo je i ustao otišavši sa konferencije za novinare.

Brojni Amerikanci, uključujući i igrače Kerovog tima, podelili su njegovo obraćanje na društvenim mrežama u znak podrške.

Stiv Ker ima lične razloge za posebnu osetljivost na ovu temu. Njegov otac Malkom Ker, stručnjak za Bliski istok i u to vreme predsednik Američkog univerziteta u Bejrutu, ubijen je 1984. godine u tom gradu u terorističkom napadu. Imao je 52 godine, četiri godine manje nego njegov sin danas.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RTS
Foto: Printscreen YouTube / Golden State Warriors

YOU MAY LIKE