Chicago, IL
37°
Cloudy
5:59 am7:38 pm CDT
Feels like: 32°F
Wind: 8mph NW
Humidity: 54%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 0
4 am5 am6 am7 am8 am
37°F
36°F
36°F
36°F
39°F
MonTueWedThuFri
64°F / 52°F
61°F / 37°F
43°F / 37°F
55°F / 46°F
57°F / 57°F

Published 2 years ago

By admin

SKANDALOZAN GOVOR SOROŠA U DAVOSU: Putinov rat je možda kraj civilizacije, Si Đinping krije veliku tajnu!

“Ruska invazija na Ukrajinu mogla bi biti “početak trećeg svetskog rata” koji bi mogao značiti kraj civilizacije”, rekao je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu američki milijarder Džordž Soroš.

U žestokom napadu na Vladimira Putina i Si Đinpinga Soroš je upozorio da su “autokratski režimi u usponu i da globalna privreda ide u depresiju”.

Takođe je žestoko kritikovao bivšu nemačku kancelarku Angelu Merkel zbog odnosa prema Moskvi i Pekingu.

“Invazija je možda bila početak trećeg svetskog rata i naša civilizacija je možda neće preživeti”, rekao je.

“Invazija na Ukrajinu nije došla iz vedra neba. Svet je sve više uključen u borbu između dva sistema upravljanja koji su međusobno dijametralno suprotni: otvorenog društva i zatvorenog društva. Danas Kina i Rusija predstavljaju najveću pretnju otvorenom društvu”, dodao je.

“Si krije tajnu”

“Evropska zavisnost o ruskim fosilnim gorivima i dalje je preterana, uglavnom zbog merkantilističke politike koju sprovodi bivša kancelarka Angela Merkel. Sklopila je posebne poslove sa Rusijom za snabdevanje gasom i učinila Kinu najvećim nemačkim izvoznim tržištem. To je Nemačku učinilo najboljom ekonomijom u Evropi, ali sada se mora platiti visoka cena. Nemačku ekonomiju treba preorijentisati. A to će potrajati dugo”, rekao je Soroš.

Dodao je da je “Putin dobio Sijev pristanak” na rusku invaziju na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pekingu početkom februara. Međutim, insistirao je na tome da kineski vođa nije “toliko jak koliko misli”.

“Si krije veliku tajnu. Nikada nije rekao kineskom narodu da je vakcinisan vakcinom koja je dizajnirana za izvornu varijantu virusa iz Vuhana i koja pruža vrlo slabu zaštitu od novih varijanti” tvrdi Soroš.

Svetu preti depresija

“Kineska zatvaranja kojima se bore protiv kovida 19 gurnula su privredu i ekonomiju u slobodan pad, ali Si nije mogao da prizna da je pogrešio. Povrh krize sa nekretninama, šteta će biti tolika da će uticati na globalnu ekonomiju. S prekidom snabdevanja lanaca, globalna inflacija verovatno će se pretvoriti u globalnu depresiju”, upozorava.

Suprotno očekivanjima, Si možda neće dobiti svoj željeni treći mandat zbog grešaka koje je napravio, predviđa Soroš.

“Međutim, čak i ako dobije, Politbiro mu možda neće dati odrešene ruke da bira članove sledećeg sastava Politbiroa”, rekao je.

“Dok rat besni, borba protiv klimatskih promena pala je u drugi plan. Klimatske promene su na rubu da postanu nepovratne. To bi mogao biti kraj naše civilizacije. Stoga moramo da mobilizujemo sve naše resurse kako bismo što pre okončali rat. Najbolji i možda jedini način da sačuvamo našu civilizaciju je poraz Putina što je pre moguće”, zaključio je Soroš.

“Što je Putin slabiji, to će postajati nepredvidiviji”

Putin, koji je svoju “posebnu operaciju”, kako on naziva agresiju na Ukrajinu, isplanirao radi ostvarenja ciljeva Kremlja, sada možda i zna da je pogrešio i spreman je da pregovara o prekidu vatre, smatra Soroš.

“Međutim, prekid vatre je nedostižan jer se njemu ne može verovati”, rekao je Soroš.

“Što je Putin slabiji, to će postajati nepredvidiviji. Ne mogu predvideti ishod, ali Ukrajina sigurno ima izglede u borbi”, rekao je Soroš.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Novosti
Foto: Printscreen YouTube / Bloomberg Politics

YOU MAY LIKE