Chicago, IL
54°
Clear
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 54°F
Wind: 5mph S
Humidity: 83%
Pressure: 29.92"Hg
UV index: 0
7 am8 am9 am10 am11 am
54°F
55°F
57°F
59°F
63°F
TueWedThuFriSat
43°F / 37°F
45°F / 36°F
48°F / 41°F
48°F / 36°F
43°F / 32°F

Published 2 years ago

By admin

RUSI U JURIŠU NA DONBAS: Hiljade vojnika zauzimaju Lugansk, sprema se “novi Marijupolj”! (FOTO, VIDEO)

Ruske snage su u utorak pojačale svoju ofanzivu na poslednji “džep” otpora oko oblasti Lugansk u istočnom ukrajinskom regionu Donbas, kako je sukob ušao u četvrti mesec.

Severodonjeck je pod “neprekidnim bombardovanjem”, a Rusija je poslala hiljade vojnika zauzme čitav region koji je pod “masovnim udarom”, kako su saopštile lokalne vlasti, ukrajinska vojska i britansko Ministarstvo odbrane.

Nakon neuspeha na severu, Rusija se sredinom aprila okrenula Donbasu na istoku i započela masivni artiljerijski i raketni napad duž istočnog fronta Ukrajine dugog 480 kilometara, što su ukrajinski zvaničnici nazvali početkom nove ofanzive koja se proteže sve od Harkova na severu do Marijupolja na jugu.

https://twitter.com/spriteer_774400/status/1529398556003532800

“Masovni udar”

Šef regionalne administracije Serhij Gajdaj je rekao da ruske snage gotovo neprekidno napadaju Severodonjeck i “da stalno pristižu izveštaji o uništenim domovima u Popasni i Rubižnu”. On je rekao da je Severodonjeck pod “masovnim udarom”, upozoravajući stanovnike da je prekasno da se evakuišu.

“Severodonjeck drži odbranu – grad je potpuno pod kontrolom ukrajinskih vlasti. Rusi su koncentrisali skoro sve svoje snage, odnosno 25 bataljonskih taktičkih grupa da zauzmu grad”, objavio je na “Telegramu” guverner Luganska.

“U ovom trenutku neću reći da izlazite, da se evakuišete. Sada kažem da ostanete u skloništima. Takva gustina granatiranja neće nam omogućiti da mirno okupimo ljude i dođemo po njih”, poručio je.

“Kijev indipendent” piše da sje ruska vojska bombardovala 38 zajednica u oblastima Donjeck i Luganjsk i da je u ponedeljak poginulo šestoro civila dok ih je isto toliko povređeno. U napadima je takođe oštećeno 63 zgrada, od čega 53 domova, vrtić, banka i apoteka.

“Neprekidna ofanziva”

Ukrajinske oružane snage su u utorak na “Fejsbuku” potvrdile da ruske snage sprovode neprekidnu ofanzivu u regionu, dodajući da je “neprijatelj osuo vatru duž čitave linije kontakta”. Britansko Ministarstvo odbrane je u svom poslednjem izveštaju navelo da Rusija nastoji da opkoli ne samo Severodonjeck, već i Lisičansk i Rubižne kako bi zauzela čitavu oblast Luganska.

“U ovom trenutku severnu i južnu osovinu ruske operacije razdvaja oko 25 kilometara ukrajinski kontrolisane teritorije”, navodi se u britanskom obaveštajnom izveštaju.

“Postoji snažan ukrajinski otpor sa snagama koje su zauzele dobro ukopane odbrambene položaje”, navodi se u izveštaju i dodaje da je Rusija “postigla izvesne lokalizovane uspehe, delimično zahvaljujući koncentraciji artiljerijskih jedinica”.

Usled rata na istoku Ukrajine, Severodonjeck je privremeno sedište administracije Luganske oblasti i od regionalnog je značaja.

Bitka za Severodonjeck postaje žarište rata dok Rusija nastoji da zauzme jedan od poslednjih velikih gradova u ključnoj istočnoj provinciji koja je još uvek pod kontrolom Ukrajine. Ljudmila Denisova, ukrajinski ombudsman za ljudska prava, rekla je pre nekoliko dana da Severodonjeck postaje „novi Marijupolj“.

https://twitter.com/PelmeniPusha/status/1529431434678521856

“Deo kampanje zauzimanja Donbasa”

“Zauzimanje ‘džepa’ Severodonjecka smestilo bi celu lugansku oblast pod rusku kontrolu. Iako je trenutno glavni napor Rusije, ova operacija samo je jedan deo ruske kampanje zauzimanja Donbasa. Ako se linija fronta Donbasa pomeri dalje na zapad, to će proširiti ruske linije komunikacije i verovatno će se njene snage suočiti sa daljim poteškoćama u logističkom snabdevanju”, ističe se u izveštaju britanskog Ministarstva.

U odvojenom izveštaju, Institut za proučavanje rata je naveo da su ruske snage imale malo uspeha u Severodonjecku i da je malo verovatno da će zauzeti Bahmut u Donjecku, drugog najnaseljenijeg grada u oblasti sa preko 100.000 stanovnika.

Američki tink-tank je u izveštaju od 23. maja takođe naveo da su ruske snage sa izvesnim uspehom intenzivirale svoju ofanzivu na gradove Liman i Avdivku u oblasti Donjecka.

Ukazujući da ruski nacionalisti – uključujući veterana i vojne komentatore – sve više kritikuju neuspehe “specijalne vojne operacije” Rusije pozivajući da dodatnu mobilizaciju, Institut je ukazao da su ruske snage oko grada Izjuma pojačale tempo svojih vazdušnih i artiljerijskih napada i da će u narednim danima verovatno pokušavati da nastave posustalu ofanzivu.

Kako se navodi, “ruske operacije za opkoljavanje Severodonjecka ostvarile su manji uspeh u poslednja 24 sata, vozeći se na sever preko Zolotea”, grada u oblasti nad čijim su delovima ukrajinske snage tokom rata u Donbasu 2014. izgubile kontrolu, a neki od njih su sada u “sivoj zoni” između sukobljenih strana. Institut je takođe ocenio da će ruske snage verovatno u bliskoj budućnosti ostvariti manje uspehe zapadno od Popasne.

“Ukrajinska kontraofanziva severoistočno od Harkova nastavlja da preti ruskim položajima i primorava Rusiju da povuče jedinice iz tekućih ofanziva na istoku Ukrajine kako bi ojačala svoje odbrambene položaje blizu Vovčanskog”, naveo je američki tink-tank, dodajući da preraspoređivanje vojske ukazuje da Moskva daje prioritet usporavanju kontraofanzive.

https://twitter.com/AZmilitary1/status/1529423432944963587

Kako se Rusija fokusira na Donbas i južnu obalu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u ponedeljak, nakon izveštaja o teškom bombardovanju, upozorio da će predstojeće nedelje biti teške.

-Najteža borbena situacija danas je u Donbasu – rekao je Zelenski, pominjući najteže pogođene gradove poput Bahmuta, Popasne i Severodonjecka.

On je naveo da je Rusija sprovela skoro 1.500 raketnih napada i preko 3.000 vazdušnih udara u Ukrajini u prva tri meseca rata. U obraćanju tokom konferencije u Davosu Zelenski se požalio da ruska vojska u Donbasu ima “20 puta više opreme od ukrajinske”.

-Nedostaje nam opreme jer se borimo protiv tako velike države i velike armije. Oni imaju 20 puta više opreme sada u Donbasu. Zamislite samo koliko su jaki naši vojnici, kakve ljude imamo – rekao je on tokom konferencije u Davosu.

Ipak, pored sve opreme Rusija je pretrpela velike gubitke. Britansko Ministarstvo odbrane je u svom izveštaju takođe navelo da je Rusija u prva tri meseca invazije na Ukrajinu pretrpela ljudske gubitke kakve je imao Sovjetski savez tokom devet godina rata u Avganistanu, 1979. do 1989.

Ukazujući da je Sovjetski savez izgubio najmanje 15.000 vojnika u avganistanskom konfliktu koji je viđen kao faktor urušavanja SSSR, BBC je naveo da se veliki broj mrtvih viđen u ofanzivi na Donbas može objasniti kombinacijom slabe taktike, ograničenog pokrivanja iz vazduha, nedostatka fleksibilnosti i “komandnog pristupa koji pojačava neuspeh”.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Blic
Foto: Printscreen YouTube / The Sun

YOU MAY LIKE