Chicago, IL
46°
Cloudy
6:04 am7:35 pm CDT
Feels like: 43°F
Wind: 10mph N
Humidity: 93%
Pressure: 30"Hg
UV index: 0
11 pm12 am1 am2 am3 am
46°F
46°F
46°F
46°F
48°F
FriSatSunMonTue
57°F / 36°F
50°F / 37°F
59°F / 43°F
63°F / 52°F
61°F / 37°F

Published 12 months ago

By Antonije Kovačević

KOTLIĆIJADA U ČIKAGU: Ni zima u aprilu nije sprečila majstore da skuvaju savršene gulaše i skupe novac za izgradnju crkve! (FOTO GALERIJA)

Ni veoma loše vreme – sneg, vetar i niska temperatura, usred aprila – nisu uspeli da spreče parohijane crkve Svetog nikole u Lajonsu da ispune obećanje i održe najavljenu drugu po redu Kotlićijadu, koja će ostati upamćena po lepoj atmosferi, kulinarskim delikatesima i sportskom druženju.

Vredni majstori kotlića su svoje kulinarske čarolije spremali sa velikom ljubavlju uprkos zimi koja se ovog vikenda vratila u Čikago i okolinu, a iako o ukusima kažu ne treba raspravljati, ovoga puta bili su nepodeljeni – hrana je bila izvanredna. A bilo je tu svega, od uštipaka, sača, supe, pasulja, svadbarskog kupusa, jagnjećih i junećih gulaša, domaćeg suvog mesa, pite, uz naravno nezaobilazne palačinke, a najbolji kulinari su dobili i zaslužene diplome.

-Ja bih rekao da su svi bili pobednici. Najpre što su se izborili sa hladnim vremenom. Iako su mogli taj dan da budu bilo gde drugo, odlučili su da budu uz svoju crkvu i da pomognu u njenoj izgradnji, jer su Kotlićijada, kao i turnir u stonom tenisu, bili donatorski. Stoga su svi veliki pobednici. I zato im hvala od srca, kaže za Serbian Times otac Nemanja Tešić, paroh crkve Svetog Nikole.

On dodaje da je skupljeno 3,500$ za renoviranje nove crkve u kojoj bi, ako se radovi nastave ovim tempom, uskoro trebala da počnu i bogosluženja.

U sali gde se igrao stoni tenis mogao je da bude samo jedan pobednik, a tradicionalni turnir ovoga puta okupio je nešto više od 30 uglavnom iskusnih takmičara za zavidnim umećem. Prvo mesto je pripalo Miroslavu Lazareviću, drugo braniocu titule Milošu Pejici, a treće Miru Lepom – Poljaku koji prvi put uzeo ucešće na turniru.

Među učesnicima bilo je i mnogo parohijana susednih sestrinskih crkava, crkve Svetog Jovana iz Belvuda i Stare crkve Vaskrsenja Hristovog sa Palmera.

Tekst: Serbian Times Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE