Chicago
70°
Clear
5:17 am8:19 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 1mph ESE
Humidity: 69%
Pressure: 30"Hg
UV index: 0
FriSatSun
79/61°F
73/59°F
75/61°F

Published 1 month ago

By Antonije Kovačević

SVETSKI ISTORIČARI PORUČILI: Treba 22.april proglasiti Danom Jasenovca, Hrvatska svim žrtvama da isplati odštetu!

U Beogradu je završena Međunarodna konferencija o genocidu u fašističkoj NDH (1941-1945) u organizaciji Instituta za istraživanje Jasenovca (JRI), njujorške nevladine organizacije koja se bavi istorijom genocida Hrvata nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svetskom ratu.

Konferencija je trajala dva dana a najviše pažnje privukla je tema „Glasovi Jasenovca: Saglasni i suprotstavljeni narativi” privukla je istoričare i istraživače iz 8 zemalja, uključujući dr Gideona Grajfa (Izrael), dr Rorija Jeomansa (UK), dr Jelenu Guskovu (Rusija), dr Ulriha Šnajdera (Nemačka), dr Normana Markovića (SAD). Predsedavajući konferencije je bio profesor Bari Lituči (SAD).

Konferenciju su otvorila dva najpoznatija svetska istoričara iz ove oblasti, dr Vasilije Krestić i pukovnik u penziji Anton Miletić. Učesnici su se osvrnuli i na revizionistička nastojanja da se minimizira i negira pokolj stotina hiljada nevinih žrtava, kao i na napore koji traju da se rehabilituje fašistički saradnik i rimokatolički nadbiskup Alojzije Stepinac.

DA SE NIKAD NE ZABORAVI: Deca u Logoru Jasenovac u NDH

Ova Konferecija donela je sledece rezoluzije koje su usvojene:

Tačka # 1: Ova Konferencija smatra da 22.april od sada treba da bude proglašen i širom sveta priznat kao Međunarodni dan komemoracije žrtava Jasenovca.
Tačka # 2: Ova Konferencija je odlučna u stavu da reparacije moraju biti isplaćene svim grupama žrtava Holokausta u okupiranoj Jugoslaviji, uključujući grupe viktimizirane od strane Nezavisne Države Hrvatske.
Tačka # 3: Ova Konferencija je odlučna u stavu da ratni hrvatski nadbiskup, Alojzije Stepinac, ne treba da bude rehabilitovan, i da kolaboracija katoličkog klera u Holokaustu mora biti pažljivo proučena u celini.
Tačka # 4: Ova Konferencija je odlučna u stavu da sve apologete i promoteri ustaške ideologije, ili bilo kojeg drugog oblika fašizma i nacizma, treba da bude energično razotkrivenii osuđeni
Tačka # 5: Ova konferencija poziva Ujedinjene nacije, sve Holokaust organizacije, sve jevrejske organizacije, sve organizacije boraca za ljudska prava i slobode, kao i vlade, da se suprotsstave i da osude preimenovanja ulica i drugih javnih mesta radi glorifikacije ustaškog pokreta, te da zabrane upotrebu ustaških simbola i pozdrava, a kao i svih drugih fašističkij i nacističkih pozdrava, posebno na mestima koja obeležavaju Genocid Jevreja, Roma i Srba.
Tačka # 6: Ova Konferencija osuđuje instrumentalizaciju, relativizaciju, i iznad svega, minimalizaciju broja žrtava Genocida u Jasenovcu i u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Zalažemo se za primenu najboljih praksi u istorijskim istraživanjima i odbacujemo žurbu da presude o brojevima prisutnu kod pojedinaca ili organizacija koji se fokusiraju na to. Isto tako, osuđujemo upotrebu ove teme kao diverzione taktike u političkim raspravama koje nastoje da poreknu ili umanje zločine Genocida koje je počinio ustaški režim

NEZAPAMĆENI ZLOČINI: Ustaše se obračunavaju sa nevinim civilima u Jesenovcu

Na jučerašnji dan, 22.aprila navršilo se tačno 78 godina od ustanka zatočenika logora smrti Jasenovac, kojim je okončan Holokaust na teritoriji od nacista okupirane Kraljevine Jugoslavije.

Tekst: Serbian Times Foto: Wikipedia

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)