Connect with us

Srbija

KAD NADA ZAKUCA NA VRATA: Britanka Faith došla u Srbiju samo da bi čula Brankovu violinu, ubrzo su se venčali, a sada haraju svetskom scenom!

Published

on

“Živeli smo mnogo siromašno, ja sam svirao po lokalnim veseljima da bi imali neki dinar i onda sam se molio Bogu da neko dođe i pomogne mi jer više nisam mogao. Pre nego što je Faith stigla u moj život, imao sam viziju – da će doći devojka sa kojom bih putovao svetom i svirao”

Na vrata samoukog violiniste Branka Ristića iz sela Grabovica u Zapadnoj Srbiji pre deset godina zakucala je Britanka Faith, i kako joj samo ime kaže, donela je veru i nadu u život siromašnog mladića.

Gudač na koga bi i Paganini bio ponosan oženio je strastvenog harmonikaša, iako nije poznavao reč engleskog jezika, a njihov poslednji album „Gipsi Lover“ uvršten je u prvih 10 svetskih muzičkih top lista. Trenutno nastupaju na međunarodnim festivalima i očekuju izlazak dokumentarnog filma.

Oduvek sam bila fascinirana romskom muzikom. Čula sam kako Branko svira i oduševila sam se. Morala sam lično da ga upoznam i čujem uživo

Faith

“Oduvek sam bila fascinirana romskom muzikom, to je za mene neopisiva lepota. Došla sam u Srbiju kako bih naučila da sviram lokalne stilove na harmonici. Čula sam kako Branko svira i oduševila sam se. Morala sam lično da ga upoznam i čujem uživo”, rekla je Faith medijima.

Otkrila je da su se zaljubili i da su se venčali dve godine po njenom ponovnom dolasku u Srbiju. Pet godina su pokušavali da ostvare pravo na zajednički život u Engleskoj, a za to vreme napravili su kuću u Brankovom rodnom selu i fokusirali se na stvaranje muzike.

O muzičkom dvojcu pisao je britanski Gardijan, čuli su se sa BBC radija, Kusturica ih obožava, baš kao i popularna pevačica Lili Alen.

Branko pre stečene popularnosti nikada nije putovao avionom, imao račun u banci ili koristio kompjuter.

“Život u mom selu bio je prirodan, jednostavan i oslanjao se na zajednicu. Živeli smo mnogo siromašno, ja sam svirao po lokalnim veseljima da bi imali neki dinar i onda sam se molio Bogu da neko dođe i pomogne mi jer više nisam mogao. Pre nego što je Faith stigla u moj život, imao sam jednu viziju – da će doći devojka sa kojom bih putovao svetom i svirao muziku”, ispričao je Branko.

Tekst: World music central/Serbian Times FOTO: Printscreen/Youtube

Advertisement