Connect with us

aktuelno

JOŠ JEDNO ZLATO ZA SRBIJU: Mladi Pančevac petostruki šampion Svetskog prvenstva u šahu!

Published

on

Ilija Serafimović iz Pančeva je briljirao na Kongresu svetske federacije za problemski šah na Rodosu.

Zajedno sa kolegama iz reprezentacije Marjanom Kovačevićem i Živanom Šušulićem, Ilija Serafimović je osvojio bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu u rešavanju šahovskih problema, koje je održano u okviru Kongresa. Bolji od naših šahista bili su samo Rusi i Poljaci.

Sa Rodosa je Ilija Srbiji doneo i zlatnu medalju u pojedinačnoj konkurenciji u takmičenju u brzom rešavanju dvopoteza (Solving show). Pravo učešća imalo je 16 najboljih rešavača sa Svetskog prvenstva a Ilija je do najsjanijeg odličja došao pobedivši u finalu aktuelnog prvaka sveta u rešavanju, Danilu Pavlova iz Rusije sa 5:4.

Takođe, osvojio i titulu FIDE majstora rešavača i prvu normu za Internacionalnog majstora sa trenutno postignutim rejtingom od 2.415 poena.

Osim u rešavanju, Ilija je medalje osvojio i u komponovanju šahovskih problema –  jedno zlato i dva srebra.

Do zlata je došao na turniru u brzom komponovnju dvopoteza (rok: 3 sata) sa koautorskim radom sa kolegom iz reprezentacije Živanom Šušulićem.

Na Kongres Svetske federacije za problemski šah pančevački gimnazijalac je otišao kao najbolji mladi kompozitor šahovskih problema na svetu, a tu titulu do sada je osvojao četiri puta uzastopno.

Ove godine je sistem takmičenja na turniru mladih kompozitora do 23 godine promenjen i nije bilo bodovanja za ukupnog pobednika takmičenja, već su proglašeni pobednici po sekcijama: dvopotezi, šahovske studije i slobodne teme.

Talentovani sedamnaestogodišnjak iz Pančeva je osvojio dva srebra i time je postao jedini učesnik koji je uzeo medalju u dve sekcije – u komponovanju matova u dva poteza i u komponovanju šahovskih studija.

Izvor: 013 Info Foto: Printscreen 012 Info

Advertisement