Chicago, IL
54°
Clear
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 54°F
Wind: 5mph S
Humidity: 83%
Pressure: 29.92"Hg
UV index: 0
7 am8 am9 am10 am11 am
54°F
55°F
57°F
59°F
63°F
TueWedThuFriSat
43°F / 37°F
45°F / 36°F
48°F / 41°F
48°F / 36°F
43°F / 32°F

Published 2 years ago

By admin

PRVI U ISTORIJI: Srbin zaigrao za tzv. državu Kosovo, ali nije se odrekao naše vere, jezika, običaja… (FOTO)

U moru tenzija i napetosti sa južnom srpskom pokrajinom, donosimo vam jednu košarkašku priču koja do sada nije ispričana.

Srpski košarkaš Mikaile Tmušić već godinama igra u kosovskoj ligi, ali i za reprezentaciju takozvane države Kosovo. Na ovaj način on je postao praktično prvi naš sportista koji nosi seniorski dres nepriznatog Kosova.

Tmušić se na sajtovima FIBA Evropa i FIBA svet vodi kao državljanin Kosova (drugačije ne bi ni morao da igra za njih), ali, dok bio član ABA 2 ligaša Podgorice, vodio se kao Srbin.

Mladić koji je rođen pre 28 godina u Peći definitivno je drugačiji od svih ostalih sportista sa trusnog područja. Koliko se videlo na društvenim mrežama, on se nije odrekao ničega srpskog (krštenje, manastiri, jezik…), ali i Albanci ga vole i poštuju. Dobija razne poruke da ostane u Signalu, Prištini i drugim klubova s teritorije Kosova i Metohija.

Za selekciju tzv. države Kosovo igrao je u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo protiv Luksemburga, Islanda i Slovačke.

Na šest mečeva imao je prosek od šest poena za 19 minuta na parketu. U klupskoj karijeri nosio je dresove Lovćena, Baškimija, Prištine i Podgorice.

Izvor: Kurir Foto: FIBA / Instagram

YOU MAY LIKE