Connect with us

Srbija

JOŠ JEDNA MEDALJA ZA JELENU IVANČIĆ: Učenici Matematičke gimnazije opet briljirali na takmičenju srednjoškolskih reprezentacija

Published

on

Na međunarodnom takmičenju u Bukureštu, učenici Matematičke gimnazije, njih šestoro, osvojili su jednu zlatnu i pet bronzanih medalja

U Bukureštu je održano veliko međunarodno takmičenje – Romanian Master of Mathematics (26. februara do 2. marta 2020) na kome je učestvovalo 19 najboljih svetskih srednjoškolskih reprezentacija (Rusija, SAD, Rumunija, Francuska, Velika Britanija, Indija, Peru…).

Članovi ekipe Srbije, sve učenici Matematičke gimnazije, postigli su sledeće rezultate: Jelena Ivančić – zlatna medalja i prvo mesto, Dobrica Jovanović – bronzana medalja, Vukašin Mihajlović – bronzana medalja, Irina Đanković – bronzana medalja, Miloš Milićev – bronzana medalja, Jovan Toromanović – bronzana medalja, a lideri pobedničkog tima bili su Dušan Đukić i Nikola Petrović.

Dobitnica zlatne medalje, Jelena Ivančić, već je ponosni nosilac titule najbolje matematičarke sveta u takmičarskoj matematici. „Mirzakhani“ nagradu osvojila je na Internacionalnoj međunarodnoj olimpijadi 2019. godine, a tri puta je nagrađena kao najbolja u konkurenciji za devojke na Evropskoj Matematičkoj Olimpijadi.

Jelena od 2017. godine dobija stipendiju za izuzetno nadarene učenike i student, od kada i ostvaruje velike uspehe na matematičkim takmičenjima.

Jelenini izuzetni rezultati doneli su joj još jedno priznanje – titulu mladog heroja Srbije i prvo mesto na konkursu „Youth Heroes“ za 2019. godinu!

– Oduvek sam volela matematiku. Od kako sam upisala Matematičku gimnaziju u 7. razredu, veoma brzo sam napredovala. Radila sam dosta, ali sam uživala u tome i imala sam odlične rezultate od početka. Ta dva, rad i rezultati, međusobno su se preplitali, i eto me gde sam sad – rekla je ova mlada devojka koja od ove godine planira da studira matematiku na nekom od prestižnih svetskih univerziteta.

IZVOR: Brainz/Blic FOTO: Matematička gimnazja

Advertisement