Connect with us

Srbija

NEOBIČNI HOBI JEDNOG ČAČANINA: Izrađuje makete tradicionalnih srpskih objekata i tako ih čuva od zaborava (FOTO)

Published

on

Za Mišu Stevanovića (31) maketarstvo je hobi još od petog razreda osnovne škole. Svoje ideje pretvarao je u mini objekte i do sada je napravio oko 70 maketa.

“Sve je počelo kad sam imao 10 godina, uvek su me privlačili građevinski objekti i arhitektura. Tako da sam neka svoja idejna rešenja koja sam kao dete imao u glavi prikazao ne kao većina preko crteža, već preko maketa”, kaže Miša.

Sve je počelo kad sam imao 10 godina, uvek su me privlačili građevinski objekti i arhitektura.

MAKETE RAZLIČITIH GRAĐEVIUNA: Od čačanske terme do kuća moravskog i primorskog tipa

Svojim veštim rukama napravio je makete brojnih poznatih građavina: čačanske terme, konak Jovana Obrenovića, nekadašnje tradicionalne vile primorskog i moravskog tipa.

Za svoje majstorije koristi prirodne, a ponekad i reciklirane materijale.

Ali, sa izgradnjom spoljnog objekta za ovog maketara nje sve završeno, jer veliku pažnju posvećuje enterijeru, pa su tako njegove kuće kompletno “opremljene”.

UNUTRAŠNJOST OBJEKTA: Ide do najsitnijih detalja

“Uvek krećem od temelja, pa sve do krova, kao što se objekti inače prave. Kroz svoj rad projektujem i stvaram objekat onako kako bi trebalo da izgleda u stvarnosti”, rekao je ovaj talentovani Čačanin.

Preciznom rukom ovaj mladi maketar misli o svakom detalju.

LEPI DEO PO DEO: Tarabe, fasada, drvenarija… sve je od prirodnih materijala

“Najčešće enterijer radim na mašini, a za one najsitnije ukrase neophodna mi je pinceta, ali i dosta pažnje i koncentracije. Kuću moravskog tipa radio sam od prirodnih materijala, gipsa, drveta, lepio deo po deo. Svojim radom trudim se da sačuvam izgled naših tradicionalnih građevina od zaborava”, opisuje Miša svoj rad.

IZVOR: Rina FOTO: Rina

Advertisement