Chicago
72°
Clear
6:49 am6:29 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 2mph SSW
Humidity: 67%
Pressure: 30.11"Hg
UV index: 0
WedThuFri
79/64°F
72/54°F
61/46°F

Published 3 months ago

By Serbian Times

IMA NADE! Srbija obezbedila malom Kosti privatni avion i medicinsku pratnju do SAD!

Kosti Leševiću, dečaku starom tri godine, koji ima retku mutaciju na genima, odobrena je medicinska pratnja za put u SAD na medicinsko istraživanje koje nije moguće u Srbiji. Kostina majka Nevena za N1 kaže da u SAD putuju 31. jula. “Završavaju se finese i čekamo konačan papir”, dodala je.

Ona navodi da će Kosti biti omogućeno putovanje privatnim avionom bez presedanja i sa medicinskim osobljem koje će sve vreme pratiti njego komplikovano zdravstveno stanje, iako su oni već prethodno platili avionske karte. Taj novac će im delom biti vraćen, dodaje ona.

Nevena Lešević kaže i da je dobru vest prvo saznala iz gostovanja direktorke RFZO-a koja je gostovala na televiziji Pink, a da su je tek sutradan kontaktirali iz te institucije. Umesto 28. jula, Kosta u SAD sa porodicom putuje 31. jula, a ispitivanja i analize trebalo bi da počnu 4. avgusta.

Podsećamo, Kostina majka je sa advokaticom Marinom Mijatović u nedelju gostovala u Novom danu N1 televizije, gde su obe govorile o odbijanju Instituta za majku i dete dr Vukan Čupić da im obezbede pratnju, kao i razlozima za takvu odluku. Samo dan kasnije, saznali su da će njihov zahtev ipak biti odobren.

Škodrić je na TV Pink najavila da će Kosti i još jednom dečaku biti odobrena medicinska pratnja o trošku države. Kako je rekla, za obojicu dečaka će biti potreban poseban transport, što će koštati oko 300 hiljada evra.

Porodica je za početak traženja Kostine prave dijagnoze prikupila i platila više od 60 hiljada dolara, ali to je samo deo novca koji će im u narednom periodu biti potreban.

Svako ko želi da pomogne Kosti to može učiniti slanjem sms-a 1331 na 3030.

Kosta je trogodišnji dečak sa veoma retkom mutacijom gena. Prema dosadašnjim saznanjima prvi je u svetu, a u Srbiji nema dovoljno mogućnosti za poboljšanje njegovog zdravstvenog stanja.

PROČITAJTE VIŠE:

SRPSKI LEKARI NEMOĆNI PRED BOLEŠĆU MALOG KOSTE (3): On je jedini na planeti sa ovom teškom mutacijom!

STRANCI LAKŠE DO DRŽAVLJANSTVA SRBIJE: Evo posle koliko godina “papire” dobijaju supružnici naših državljana!

“NISAM VIŠE ZAPOSLEN,ALI…”: Otvoreno pismo Jovana Memedovića nakon otkaza na RTS-u!

Izvor: N1
Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE