Chicago
43°
Sunny
6:45 am7:07 pm CDT
Feels like: 34°F
Wind: 16mph W
Humidity: 48%
Pressure: 29.77"Hg
UV index: 0
SunMonTue
39/34°F
39/30°F
45/32°F

Published 7 months ago

By admin

HRVATSKI MINISTAR PRAVOSUĐA: Optužnica protiv pilota bi mogla da blokira put Srbije ka EU!

Hrvatska će iskoristiti sva raspoloživa pravna sredstva kako bi zaštitila svoje pilote, izjavio je hrvatski ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, nazvavši proces u Srbiji politički montiranim pokušajem koji bi mogao da bude razlog za blokiranje ulaska Srbije u Evropsku uniju.

„Vlada Hrvatske jasno je istakla da će zaštititi sve svoje državljane, sve svoje branitelje, generale, a u ovom konkretnom slučaju pilote. Iskoristićemo sva pravna sredstva koja nam stoje na raspolaganju, ako dođe do toga“, rekao je Malenica za RTL, prenosi Hina.

To pre svega znači, naglasio je, da Hrvatska u ovom konkretnom slučaju koji se odnosi na pilote neće dopustiti raspisivanje međunarodne poternice.

Malenica je istakao da je to jedan od konkretnih mehanizama i alata koje Hrvatska ima na raspolaganju, iako je zasad prerano govoriti o konkretnim pravnim potezima, budući da Hrvatska još nije dobila nikakvu informaciju vezanu uz proces koji se vodi u Srbiji i sve o čemu se govori zasniva se na objavama srpskih medija.

Ocenio je da je tu „pre svega reč o pokušaju politički montiranoga procesa“ i poručio da će Hrvatska učiniti sve da zaštiti svoje generale i dignitet Domovinskog rata.

Prema njegovim rečima, Hrvatska je sprovela oko 3.000 krivičnih postupaka koji se odnose na ratne zločine, a u poslednjih godinu dana nema neodgovorene zamolnice koja se odnosi na Srbiju.

Malenica je rekao da se Hrvatska što se tiče pravnog poretka i zakonodavstva jasno usmerila prema Evropskoj uniji i postavio pitanje „šta Srbija radi u tom smeru i da li zaista želi da uđe u Evropsku uniju“.

Ovakav način i ovakvo zakonodavstvo u Srbiji, ova kvazijurisdikcija koja se zloupotrebljava, nije jedan od načina kako država koja pretenduje da uđe u Evropsku uniju treba da radi, rekao je Malenica.

Dodao je da će Hrvatska iskoristiti sve pravne mehanizme koji joj stoje na raspolaganju i insistirati da se takva kvazijurisdikcija ukine i da se određena pitanja reše bilateralno.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: N1
Foto: Printscreen YouTube / PIXSELL

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
VRHUNAC, PO NAŠKI: Srpska reč za orgazam je nešto najlepše što ćete čuti danas!
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)