Connect with us

Amerika

U POTRAZI ZA ŽIVOTOM: NASA uspešno lansirala raketu na Mars (VIDEO)

Published

on

SAD su treća zemlja koja je ovog jula odlučila da pošalje misiju na Mars, a pre nje su to već učinile Kina i Ujedinjeni arapski emirati.

Uspešnim poletanjem rakete Atlas V, NASA je napravila prvi korak u potrazi za životom na Marsu.

Cilj nove misije na Crvenoj planeti jeste istraživanje površine u potrazi za tragovima života.

To će ujedno biti prva misija usmerena na traženje tragova života nakon misije Viking koja je trajala tokom 1970-ih.

Naučnici su za mesto sletanja rovera “Perseverance” odabrali krater Jezero. Veruju da je upravo taj deo Marsa, koji je nekad davno bio jezero, mogao sačuvati tragove života.

Ipak, “Perseverance” neće samo tražiti znakove života, već će pokušati i da pokaže da li je moguće na Marsu stvoriti uslove za život. Tako će sprovesti nekoliko različitih testova tokom kojih će pokušati da proizvedu kiseonik iz ugljendioksida.

Osim rovera (vozila), na Marsu će istraživati i posebno osmišljen helikopter (dron), koji bi naučnicima trebalo da osigura bolji pogled na površinu Crvene planete. Dron će, kad poleti, ujedno biti i prva letelica koja je obavila let na nekoj drugoj planeti. Međutim, kako je atmosfera na Marsu 100 puta ređa od Zemljine, let i upravljanje ovom 1,8 kilograma teškom letelicom “Ingenuity” neće biti ni lak ni jednostavan, ali će biti zanimljiv, u svakom slučaju.

Osim rovera i drona, na površinu Marsa sleteće još nešto. Na primer milioni imena stanovnika Zemlje koji su se prijavili na NASA-inoj stranici. Tako će na Mars “odleteti” i Zimo.

Podsetimo, Kina i Ujedinjeni arapski emirati već su lansirali svoje misije na Mars proteklih nedelja. Naime, zbog položaja planeta ovo je vreme savršeno za lansiranje prema Marsu.

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen Youtube / NASA

Advertisement