Connect with us

aktuelno

MONOPOL, ZLOUPOTREBE I FAVORIZACIJA: Šta smo saznali iz saslušanja 4 najbogatija čoveka na svetu (VIDEO)

Published

on

Članovi Kongresa SAD ispitivali su danas generalne direktore kompanija Amazon, Epl, Gugl i Fejsbuk zbog njihovog poslovanja i odnosa prema konkurenciji.

Nakon višečasovnog saslušanja predsedavajući Kongresa SAD i član Demokratske partije Dejvid Sisilin zaključio je da ove kompanije kakve danas postoje, imaju monopol i da treba da budu pravilno regulisane, te da ostanu odgovorne.

Dodao je i da Amerikanci moraju da naprave izbor – ili će imati demokratiju ili će imati bogatstvo koncentrisano u rukama nekolicine – jer ne mogu imati oba.

Podsetimo u uvodnom obraćanju predsedavajući Kongresa SAD i član Demokratske partije Sisilin je iskoristio priliku da napadne snagu velikih IT kompanija, navodeći da ove platforme imaju “moć privatne vlade”, te da su Sjedinjene Američke Države uvek bile u ratu protiv monopolskog ponašanja kompanija.

Dok su se demokrate usredsredile na saslušanje o antimonopolu tehnoloških kompanija, Republikanci su fokus stavili na njihovu antikonzervativnu pristrasnost. Tako je najstariji republikanski član Komiteta Džim Sensenbrener izrazio zabrinutost o političkoj pristrasnosti tehnoloških kompanija, rekavši da “kompanije poput Fejsbuka, Jutjuba i Tvitera danas predstavljaju mesto za razmenu mišljenja gde se otkrivaju političke debate”.

Pre svedočenja, generalni direktori četiri najveće tehnološke kompanije – Amazona, Epla, Gugla i Fejsbuka, položili su zakletve putem video linka.

Amazon nepropisno koristio podatake

Iako je generalni direktor Amazona Džef Bezos u svom svedočenju rekao da sve velike institucije, bilo da su to kompanije, vladine agencije ili neprofitne organizacije, treba da budu proverene, te da je “odgovornost kompanija da taj test polože sa najvišom ocenom”, ali se čini da Amazon ipak nije položio test.

Na to ukazuje priznanje Bezoza da je “Amazon možda nepropisno koristio podatke o trećim prodavcima” što je potvrdilo tvrdnju o sukobu interesa koji Amazon ima sa prodavcima koji koriste njegovo tržište.

Epl favorizuje određene programere

Glavni prigovor protiv kompanije Epl bila su pravila na koja su se žalili programeri mobilnih aplikacija. Naime, oni tvrde da se pravila ponekad “menjaju u korist Epla a na štetu (trećih) programera”.

Programeri su ukazali i na postojanje diskriminacije među različitim autorima, što je glavni izvršni direktor Epla Tim Kuk negirao, naglašavajući da su pravila Epla jednaka za sve.

Kuk je u svom svedočenju objasnio da Epl “nema dominantan udeo na bilo kom tržištu ili u bilo kojoj kategoriji proizvoda sa kojima posluje”, te da se Epl suočava sa žestokom konkurencijom na tržištu pametnih telefona.

Fejsbuk nije Tviter

Jedno od pitanja za osnivača i generalnog direktora Fejsbuka Marka Zakerberga ticalo se sina američkog predsednika Donalda Trampa Juniora, kome je korporacija Tviter ograničila pristup nalogu zbog povrede pravila o dezinformacijama o Kovid-19.

Naime, najstariji sin američkog predsednika Donalda Trampa u ponedeljak je objavio video u kome lekari razgovaraju o efikasnosti leka hidroksihlorokina.

Iako se radilo o rivalskoj kompaniji, Zakerberg je odgovorio da bi prema politici Fejsbuka isto postupili jer se radi o sadržaju koji može biti štetan za ljude. On se osvrnuo i na antimonopolsku kontrolu, detaljno opisujući “intenzivnu konkurenciju” sa kojom se njegova kompanija suočava.

Zakerberg je označio brojne konkurente, uključujući Eplovu platformu iMessage, Jutjub i TikTok. Dodao je i da se kompanija takmiči sa Amazonom i Guglom u reklamnom prostoru.

Saradnja sa Kinom i antikonzervativna pristrasnost

Izvršni direktor Alfabeta, u čijem je posedu između ostalih i Gugl, Sundar Pičair suočio se sa najvećim brojem pitanja.

Pored tvrdnje da postoji sukob interesa između pružanja javnih informacija i Guglovog poslovnog modela, koji prodaje oglase i nastoji da zadrži korisnike na vlastitim veb sajtovima, iznete su i optužbe da Gugl sarađuje sa kineskim oružanim snagama. Pičair je negirao da njegovi zaposleni deluju protiv američkih interesa, kao i da je tvrdnja o saradnji sa kineskom vojskom – lažna.

Najviše optužbi stiglo je iz redova konzervativaca koji su sugerisali da će Gugl prilagoditi svoje “karakteristike” kako bi doprineo predsedničkoj kampanji demokratskog kandidata Džoa Bajdena, kao što je učinjeno 2016. godine prikrivenom donacijom kampanji Hilari Klinton.

Direktor Gugla je rekao da dokazi o takvoj aktivnosti nisu pronađeni , ali je konzervativce uverio da će Gugl nastaviti sa svojim “neutralnim postupanjem”.

Saslušanje četvorice najbogatijih ljudi na svetu trajalo je skoro 6 časova.

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen Youtube / House Judiciary

Advertisement