Connect with us

Srbija

HEROJ O KOME SE MALO ZNA: Srbin koji je pretio Hitleru još pre napada na Jugoslaviju hrabrost je platio glavom (FOTO)

Published

on

Penzionisani sreski načelnik iz Paraćina Svetolik Dragačevac je prvi Srbin koji se javno suprotstavio Adolfu Hitleru šaljući mu 25. marta 1941. godine telegram i pismo oštre sadržine.

Svoju hrabrost i patriotizam platio je glavom.

Nemački vojnici 9. aprila 1941. godine, posle ulaska u Paraćin, uhapsili su Dragačevca, koga je potkazao lokalni folksdojčer, i otpremile u zloglasni logor Mauthauzen, gde je ubijen 1942. godine. Dragačevac je 25. marta 1941. godine, na dan potpisivanja sporazuma o pristupanju Trojnom paktu, Hitleru poslao telegram veoma oštre sadržine, ali i pismo.

Telegram u Berlin stiže 1. aprila i to je protumačeno kao dodatni gest izrugivanja i izazivanja Firera, posle 27. marta i obaranja vlade Dragiše Cvetkovića.

Pismo Paraćinca koji je pretio Hitleru

Nemački vojnici su 9. aprila 1941. godine ušli u Paraćin, Dragačevac je bio spreman, nije hteo da beži iz grada na Crnici, odmah je uhapšen i sproveden u Grac, pa u Mauthauzen.

– U dokumentima sačuvanim u Zavičajnom muzeju Paraćina stoji da je Dragačevac uz muziku proslavio slanje pisma. Muzikanti su mu svirali marš muziku i ponavljali refren „Hitler obrao bostan”. Za to vreme u Berlin je stigla vest o svrgavanju vlade i odbacivanju Trojnog pakta. Firer je naredio napad na Jugoslaviju – priča kustos arheolog Aleksandar Srndaković, a prenosi Blic.

Kada je Dragačevac želeo da pošalje telegram Hitleru, službenik paraćinske pošte, kada je video adresu “Berlin – Adolf Hitler”, te pročitao sadržaj, odbio je da ga primi. Dragačevac je insistirao da se pošalje telegram, što je službenik na kraju prihvatio.

Pored telegrama, Dragačevac je napisao i pismo Hitleru i poslao ga u Berlin, jer nije verovao službeniku pošte.

Dragačevac je bio prvi uhapšeni Paraćinac 9. aprila, i to po naređenju centrale nacističke stranke NSDAP u Berlinu. Folksdojčer Jozef Paulus, koji je u to vreme imao tkačku radionicu i koji je postavljen za gradonačelnika Paraćina, potkazao je Dragačevca – kaže Srndaković.

Zvanična nemačka beleška dokumentuje da je Dragačevac 9. jula 1942. godine u Mauthauzenu umro od zapaljenja trbušne maramice i da je leš kremiran.

Potomci porodice Dragačevac danas žive u Požegi, odakle je na službu u Paraćin došao i Svetolik.

Izvor: Luftika.rs
Foto: Wikipedia Creative Commons

Advertisement