Connect with us

Amerika

GRAD PACOVA: Čikago šestu godinu zaredom dobio neslavnu titulu u SAD

Published

on

Samo nekoliko sedmica nakon što ga je “Conde Nast Traveler” četvrtu godinu zaredom proglasio za najbolji veliki grad na svetu, Čikago je dobio još jednu titulu – mada ova i nije baš za neku hvalu. Stručnjaci za suzbijanje štetočina “Orkin” kažu da je Čikago šestu godinu zaredom „pacovska prestonica“ Amerike.

“Orkin” rangira svoju godišnju listu prema broju novih tretmana glodara – kako stambenih tako i komercijalnih – izvedenih između 1. septembra 2019. i 31. avgusta 2020. Čikago je još jednom na vrhu liste, a slede Los Anđeles i Njujork na drugom i trećem mestu.

Zanimljivo je da “Orkin” izveštava da se ukupna vidljivost pacova povećala ove godine, jer je “zatvaranje restorana zbog pandemije primoralo glodare da pronađu nove izvore hrane”, tvrde njegovi stručnjaci. Još strašnije? Bez otpadaka od hrane iz omiljenog restorana, “Orkin” izveštava da se pacovi šire na nova područja i „pokazuju neobično ili agresivno ponašanje“. U stvari je postalo toliko loše da su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti objavili zvanična uputstva za kontrolu glodara sa savetima kako da pacove držite van preduzeća i domova.

„Glodari su stručnjaci za njuškanje hrane i skloništa i veoma su otporni “, kaže entomolog Ben Hotel. “Stambena naselja nude idealno stanište za glodare i kad se nastane, sposobni su za brzu reprodukciju i u velikim količinama.”

Da bi ove zime izbegli skupe račune za suzbijanje štetočina, “Orkin” preporučuje da se ne ostavlja hrana (posebno male mrvice i smeće); da se kuće održavaju i čiste; pazi na izmet glodara; te da se zaptivaju moguće ulazne tačke poput pukotina i rupa.

A evo i liste 10 najpacovskijih gradova u zemlji.

1. Čikago

2. Los Anđeles

3. Njujork

4. Vašington, D.C.

5. San Francisko

6. Detroit

7. Filadelfija

8. Baltimore

9. Denver

10. Mineapolis

Izvor: Timeout Foto: GettyImagesStockphoto

Advertisement