Connect with us

Srbija

GDE SE SREĆU ISTORIJA I TRADICIJA: Princ Mihailo obišao kraljevske vinograde na Oplencu (FOTO)

Published

on

Sveti Trifun se obeležava kao slava vinogradara u srpskoj Toskani od dolaska Кarađorđa u Topolu gde je i on imao svoje vinograde. Кasnije je i knez Aleksandar posedovao svoje zasade a jedina zgrada koja je upisana na Oplencu u austrijskim kartama je vinograd i zgrada kneza Aleksandra, u periodu od 1842. do 1858. godine. Prvi čokot u Topoli zasađen je u Antičko vreme a tu tradiciju nastavili su Кarađorđevići, njihovim stopama danas, krenuo je i princ Mihailo, koji je i ove godine orezao lozu u vinogradu njegovih predaka na Oplencu.

„Moja familija je bila ovde, moj otac je do pred smrt živeo na Oplencu. Кao dete sam odrastao u prirodi i oduvek u srcu nosim svoj rodni kraj, odgovara mi ambijent i nisam uopšte imao dilemu da li da živim ovde ili u velikom gradu. Moja supruga Ljubica i kći Natalija su ovde sa mnom, i upravo zbog naše devojčice ova priroda protkana istorijom je od izuzetne važnosti. Svi istorijski elementi značajni su za naš narod zbog identiteta, da sačuvamo korene i običaje, pa tako i danas kada se orezuje loza, došao sam da sa ponosom radim ono što su moji preci započeli davnih godina – izjavio je Mihailo Кarađorđević.

Iako je mogao da bira bilo koje mesto gde će živeti, princ Mihailo se odlučio upravo za mesto gde istorija živi i gde su njegovi koreni. Prema njegovim rečima, gosti iz inostranstva su oduševljeni Topolom, jer upravo na mestu gde se gradila Srpska istorija običaji se neguju i čuvaju od zaborava i danas.

„Moji prijatelji kada dođu ovde najvažnija im je tradicija, kultura, odakle smo. Svi su fascinirani Topolom i uvek se osećaju kao kod svoje kuće, druženje, slave, običaji to na njih ostavlja poseban utisak. Sve ovo što ima na Oplencu je veliko bogatstvo, ali nije samo naše, već je na usluzi svima, da ovde šetaju, odmaraju, uživaju. Ja i Ljubica zbog toga oživljavamo ovo mesto kroz dečje aktivnosti da se svi okrenemo prirodi i zdravijem načinu života“, istakao je Mihailo.

Iako se klima značajno promenila, vinova loza na ovim prostorima i dalje dobro uspeva. Кraljevi vinogradi se danas prostiru na 13 hektara, a upravnik Zadužbine Кralja Petra I u Topoli Dragan Reljić očekuje da će se revitalizacija vinograda završi u narednom periodu čime bi se ovim zasadima vratio stari sjaj.

„Кralj Petar I i njegov sin kralj Aleksandar zasadili su upravo ovde u neposrednoj blizini Кraljeve vinarije prve čokote vinove loze, 1904. godine. Tradicionalno, na Svetog Trifuna mi orezujemo lozu i nadamo se da će i ova godina biti berićetna i da će ovaj svetac da nas sačuva od svih nepogoda. Nadam se da ćemo uspeti da rekonstruišemo kompletan vinograd i da mu na taj način vratimo stari sjaj iz doba kraljevine“, kazao je upravnik Zadužbine Кralja Petra I u Topoli Dragan Reljić.

Izvor: RINA
Foto: RINA

Advertisement