Connect with us

Srbija

PRIZOR KOJI SLAMA SRCA: Bolesni Darko sa braćom tuguje za majkom u oronuloj kući bez vode!

Published

on

U oronuloj kući, na starom dvosedu, ukazuje se silueta nedovoljno razvijenog mladića, koji u zgrčenom položaju izgleda kao da čeka nekog, ko više neće doći… Bol i praznina koju ostavlja ovaj prizor, lomi i najtvrđa ljudska srca i pokazuje tragičnu sudbinu porodice Arsovski.

Darko (16), gotovo nepokretan momak koji boluje od teškog oblika dečije paralize, zajedno sa braćom Milošem (18) i Markom (13) i ocem Goranom dočekuje nas u tužnoj atmosferi, gde se na svakom koraku oseća prerani odlazak majke koja je preminula pre nešto više od godinu dana.

Žena se razbolela i umrla… Nemam volju ni za šta, ali eto živim zbog njih – glasom skrhanim od bola govori nam otac Goran.

Darku je nekad potrebna hitna medicinska pomoć, ali ta pomoć je sve, samo ne hitna. Do njihovog sela Starac, mahala Čivčija, ne postoji putna veza. Žive u opštini Bujanovac u Srbiji, a odsečeni su od Srbije! Jedina veza sa civilizacijom je drveni mostić preko reke Pčinje koji su sami napravili i koji ih vodi do Severne Makedonije. Tu su započeli kuću, ali nisu mnogo odmakli.

Otac Goran radi u manastiru Sv. Prohor Pčinjski koji im obezbeđuje i pomoć u osnovnim životnim namirnicama bez kojih ne bi mogli da prežive. Od pomoći primaju svega 7.000 dinara. Кuća u kojoj se nalaze u lošem je stanju. Pokućstvo je potpuno propalo, zidovi i plafon su oštećeni, prozori ne dihtuju… Nemaju vodu i kupatilo, pa smo ostali potpuno šokirani kada nam je najmlađi Marko objasnio kako se kupaju:

,,Кad je toplije, u reci se kupamo. Uzmemo šampon i umočimo se u vodu.”

Porodica Arsovski ima dvojno državljanstvo i kako su nam u razgovoru rekli, kucali su na sva vrata u Srbiji i Severnoj Makedoniji, ali im do sada, niko nije značajnije pomogao. Ipak, nisu kivni zbog toga.

Кod nas se srpska zastava uvek ponosno vijorila. Кad vidim nju, ne znam da opišem to osećanje i utehu. Dok sam živ, jedna će da stoji napolju, a jedna unutar kuće. Mi smo takoreći, čuvari granice – dodaje otac Goran.

Svestan nemaštine, razmišljao je Goran bolesnog sina da odvede u neki dom, ali ne da najmlađi brat.

Ne odvaja se od njega, strašno je koliko su vezani. Samo da uspem da ih izvučem, da se snađu u životu, za sebe ne marim – na kraju razgovora govori nam otac.

Najveći san im je da završe kuću koju su počeli da grade, ali su ubrzo stali zbog nepredviđenih troškova oko lečenja i sahrane majke i supruge. Humanitarna organizacija Srbi za Srbe pokreće veliku akciju pomoći. Porodici Arsovski planiramo da izgradimo kuću, a za završetak akcije potrebno je više od 25.000 evra.

Pozivamo sve donatore da nam se pridruže kako bi Darko i njegova braća napokon dobili normalne uslove za život!

Svi za BRAĆU ARSOVSКI!

Izvor: Srbi za Srbe Foto: Srbi za Srbe

Advertisement