Connect with us

Srbija

EKSKLUZIVNO Ovo je Danijel, 25 godina posle pisma zahvalnosti grčkim dobročiniteljima: Pomoć koja mi je promenila život

Published

on

U prvom delu serijala o posmima zahvalnosti srpske dece grčkim dobročiniteljima, otvorili smo pismo male Ozrenke Borovine, koja je u ratu devedesetih izgubila oca i brata.

Njeno srceparajuće pismo zahvalnosti gospođi Eleni iz Grčke, koja joj je u okviru programa pomoći “Grčki karavan solidarnosti” slala novac i potrepštine, otkriva neslućene dubine patnje koju su deca svih nacionalnosti osećala tokom rata.

Iako se naš pokušaj da pronađemo Ozrenku završio neuspehom – nadamo se zbog toga što se Ozrenka, udala, formirala porodicu i promenila prezime – imali smo više sreće u pronalaženju autora drugog pisma zahvalnosti, Danijela Šarenca.

Pismo koje je majka Danijela Šarenca, gospođa Nedeljka poslala gospođi Eleni, napisano je na engleskom, a mi ga za vas prevodimo u celosti:

Pisma srpske dece gospođi Eleni Peni / Privatna arhiva

“Moji dragi prijatelji,

Kao majka, pišem ovo pismo u ime mog sina Danijela. Veliko vam hvala na darežljivosti. Pre rata, živeli smo u malom mestu Visoko, blizu Sarajeva. Isterani smo iz našeg doma i morali smo da pređemo u Ilijaš. Moj muž se priključio vojsci i borio se za srpski narod. Umro je 28. decembra 1992 godine. Dao je svoj život za dobrobit čitavog srpskog naroda, isto kao i mnogi drugi Srbi, heroji ovog rata.

Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, svi smo morali da napustimo svoje dopmove i preselimo se u gradove koji pripadaju Republici Srpskoj. Odabrali smo Brčko, grad koji je trenutno u arbitraži i dovodi u opasnost Republiku Srpsku i ceo srpski narod.

U ovom gradu smo dobili stan, deca su nastavila da idu u školu i život počinje da se vraća u normalu. U gradu često nema struje, u zgradama nema vode. Živimo veoma skromno, jedemo i oblačimo se skromno. Molimo se bogu da nam bude bolje i da nikada više ne bude rata.

Bog vas blagoslovio zbog pomoći, koja nam jako mnogo znači.

Toliko ovog puta. Puno pozdrava od Danijela, Milana, njihove majke i bake.

Šarenac Nedeljka (za Danijela)”

Pismo zahvalnosti Danijela Šarenca gospođi Eleni / Privatna arhiva

Danijel Šarenac, Nedeljkin sin, bio je izuzetno iznenađen kada smo ga kontaktirali povodom ovog pisma, više od 25 godina nakon što je napisano.

“Baš ste me zatekli. Ne znam odakle da počnem, jer je to period kojeg se ne sećam baš rado”, rekao je Danijel za Preokret.

Osetno emotivan, Danijel nam je ispričao kako je pomoć koja je stizala iz Grčke obeležila njegov život.

“Gospođa Eleni nam je vratila veru u dobrotu, njena pomoć mi je život ulepšala i promenila”, kaže Danijel.

Danijel Šarenac je danas specijalizant medicinskog fakulteta, ima suprugu i ćerkicu.

“Hvala Bogu, taj period je iza nas. Završio sam fakultet, sada sam na specijalizaciji iz oralne hirurgije, imam divnu porodicu, suprugu i ćerkicu”, ispričao je.

Danijelova priča podseća nas koliko naša mala pomoć može biti velika za one kojima je najpotrebnija. Postoji li veća satisfakcija, od te kada vam neko ko je posvetio život lečenju ljudi kaže da ste obeležili i ulepšali njegov život?

Piše: Novak Lukovac
Foto: Privatna arhiva

Advertisement