Connect with us

Amerika

ZBOGOM, KRISTOFERE! ZBOGOM, PAMETI : U Čikagu uklonjen spomenik Kolumbu, tiho i usred noći!

Published

on

Spomenik Kristoferu Kolumbu uklonjen je iz čikaškog Grent Parka u gluvo doba noći, kako bi se sprečila eskalacija tenzija između demonstranata i policije, navodi se u izveštaju

Radnici su u petak oko 3 časa posle ponoći, došli sa mašinama kako bi uklonili statuu koju su samo nedelju dana ranije pokušali da obore demonstranti, koji su se tom prilikom i sukobili sa policijom.

Gradonačelnica Čikaga Lori Lajtfut donela je odliku o uklanjanju statue, nakon što je prethodnog dana isto učinila i sa spomenikom Kolumbu u drugom delu Čikaga, odnosno u kvartu Little Italy, prenosi FOX 32.

Video snimci i fotografije koje se dele na društvenim mrežama pokazuju da je statua umotana u platno, pre nego što ju je kran podigao sa postolja i odvezao.

Gde će statua biti premeštena, i da li će ikada biti vraćena na svoje mesto, ostalo je nepoznato.

“Statua je pala zbog truda crnih i urođeničkih aktivista, koji znaju pravu istoriju Kolumba i šta on predstavlja”, rekao je jedan od građana koji živi u blizini Grent Parka, Stefan Kuevas Kajzaguano.

Mnogi Italo-amerikanci koji žive u Čikagu, usprotivili su se ovoj inicijativi.

“Italijansko-američka zajednica se oseća izdano. Gradonačelnik se predao pred glasnom i destruktivnom manjinom. Ovo nije kako treba da izgleda demokratija”, rekao je Paskvale Đani iz Građanskog komiteta američkih Italijana za WLS-TV iz Čikaga.

Izvor: FoxNews
Foto: Printscreen Twitter @CNshooter

Advertisement