Connect with us

Srbija

DRAMA NA PEŠTERU: Ženka beloglavog supa pobegla rendžerima, akcija se nastavlja! (FOTO)

Published

on

Do Vasilije, ženke beloglavog supa, koja se već danima nalazi u nepristupačnim delovima Peštera, danas su stigli rendžeri spasioci iz Specijalnog rezervata prirode “Peštersko polje”. Hranu su odneli, ostavili, ali pticu ipak nisu uspeli da namame i uhvate, kako bi je odneli na bezbedno.

“Кad smo joj prišli na nekih 300, 400 metara počela je da beži i leti. Plaši se ljudi, vidi se da je iznemogla, gladna i da ima povredu na krilima”, izjavio je za RINU, Milorad Babić, čuvar zaštićenog područja na Pešteru.

Ženka beloglavog supa krajem prošle godine izašla je iz kolonije na Uvcu, gde se izlegla 2019. godine i preletela na Pešter. Na sebi ima odašiljač i zato je moguće pratiti njeno kretanje. Telemetrija je pokazala da joj je temperatura normalna, ali nepristupačni delovi Peštera pokriveni su snegom, pa se pretpostavlja da preko 20 dana nije jela.

“Tih nekih dvadesetak dana je maksimum koliko beloglavi supovi mogu da izdrže da ne jedu. Danas smo joj odneli hranu, tako da pretpostavljamo da će se konačno malo oporaviti. Noćas ponovo idemo do nje, kako bi ponovo pokušali da je namamimo, uhvatimo i odnesemo u volijere na sigurno”, rekao je Miloje Кovačević iz Specijalnog rezerveta prirode “Peštersko polje”.

Potraga za Vasilijom traje od 24. decembra, a rendžeri su tek danas uspeli do nje da dođu motornim sankama.

Izvor: RINA
Foto: RINA

Advertisement