Connect with us

Dijaspora

PROTEST U NJUJORKU: Srbi besni na vladiku Irineja: Ukrao nam je crkvu! (FOTO, VIDEO)

Published

on

Pravoslavni Srbi u Njujorku već tri meseca protestuju nezadovoljni dešavanjima u parohiji. Okidač za proteste je razrešenje sveštenika crkve “Sveti Sava” u najvećem američkom gradu, ali je povod i nepostojanje dijaloga sa vladikom istočnoameričkim Irinejem, koji navodno odbija da blagoslovi upravni odbor crkve sačinjen od parohijana, prenosi reporter portala Nova.rs iz Njujorka Adam Santovac.

“Ovaj lopov ovde ukrao nam je crkvu! Zbog toga smo mi ovde sada”.

Oko 50 parohijana srpske pravoslavne crkve u Njujorku već tri meseca protestuje pred kapijom rezidencije vladike Irineja. Prvom čoveku istočnoameričke eparhije poručuju:

“Crkva smo mi!”.

Negoduju jer je vladika iznenada smenio sveštenika pravoslavnih Srba u Njujorku.

“Zašto nam je sada uskraćen naš otac Živojin?”, dodaje Svetlana Milutinović, meštanka Njujorka.

Pitanje je na koje – kažu – episkopija ne odgovara.

“To je sveštenik koji je dolazio vozom, on ne vozi nikakav auto. Ne samo što se on srcem nama dao, dali smo se i mi njemu, što niko nikad do sada s nama uradio nije”, kaže Milutinović.

Niti im je ijedan vladika do Irineja – tvrde – ovako okrenuo leđa.

“On je potpuno isključio parohijane, raspustio je crkveni odbor, preuzeo je finansije crkve”, kaže meštanin Dušan Dragić.

Crkva “Sveti Sava” je izgorela 2016. Pet godina kasnije, parohijani kažu da nemaju uvid u obnovu, jer vladika odbija da blagoslovi crkveni odbor sačinjen od parohijana.

“Ta crkva je naša svojina. To su naši preci kupili tu crkvu, platili, ona je zavedena u zemljišne knjige kao naša crkva i mi hoćemo da učestvujemo u poslovanju te crkve i u njenom preporodu”, dodaje Dušan Dragić, jedan od meštana Njujorka.

Dok se to ne dogodi, parohijani tišinu u elitnom naselju u kojem se nalazi kuća eparhije, a koje je američki magazin Forbs svrstao u 500 najskupljih u Americi, razbijaju užičkim kolom.

U ponedeljak su pitanja o navodima parohijana upućena sekretarijatu eparhije istočnoameričke, kao i vladiki, ali odgovori do danas nisu stigli.

U prvobitnoj verziji teksa je greškom izostavljeno da eparhija nije odgovrila na navode dela parohijana.

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen YouTube / NOVA S

Advertisement