Connect with us

Srbija

VASILIJA MORA DA PREŽIVI! Rendžeri spasavaju ženku beloglavog supa iz nepristupačnih predela Peštera!

Published

on

Ženka beloglavog supa, Vasilija, koja već mesec dana luta sama po hladnoj Pešterskoj visoravni, precizno je locirana i renedžeri Specijalnog rezervata prirode „Peštersko polje“ sutra će na to mesto da odnesu hranu i sagledaju u kakvom je stanju ova ptica.

„Od Fondacije za zaštitu ptica grabljivica dobili smo tačne koordinate i sutra motornim sankama idemo na tu lokaciju. Telemetrija je pokazala da Vasilija ima normalnu temperaturu, živa je, ali bez hrane beloglavi supovi mogu maksimalno oko dvadesetak dana. Pešter je prekriven snegom i nemoguće je da sama pronađe hranu u takvim uslovima“, rekao je za RINU, Milorad Babić rendžer Specijalnog rezervata prirode Peštersko polje.

Vasilija je ptica koja se izlegla 2019. godine, u oktobru je sletela na kuću u Prijepolju posle čega su je rendžeri preneli u volijere na Uvcu. Odatle je zajedno sa mužjakom Nebojšom puštena na Dan lešinara u septembru prošle godine, ali već u decembru je izašla iz kolonije.

„Tada smo joj stavili odašiljač i pratili smo njeno kretanje. Vrlo brzo nakon puštanja počela je čudno da se ponaša. Preletala je do Peštera , a to nije njeno prirodno stanište naročito u ovim zimskim uslovima. Ona ne može mnogo da leti jer su joj pera iskrzala, maksimalno oko kilometar ipo“, kaže Novak Pejović iz Specijalnog rezervata prirode Uvac.

Ukoliko rendžeri budu uspeli da hranom namame Vasiluju, ona će ponovo biti preneta u prihvatni centar.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Izvor: RINA
Foto: RINA

Advertisement