Connect with us

Amerika

DONALD TRAMP OBEĆAO: Neću narediti obavezno nošenje maski, to je stvar slobode izbora!

Published

on

Američki predsednik Donald Tramp obećao je da neće narediti Amerikancima nošenje maski kako bi obuzdali širenje koronavirusa.

Njegov komentar usledio je nakon što je glavni stručnjak za zarazne bolesti u Sjedinjenim Američkim Državama Antoni Fauči pozvao državne i lokalne čelnike da apeluju na narod da nosi maske.

“Nošenje maski za lice je veoma važno i trebalo bi da ih koristimo svi”, rekao je Fauči.

Većina guvernera u SAD-u naredila je nošenje maski na otvorenom.

Predsednik Tramp, koji se ranije opirao nošenju zaštitnih maski prvi put je viđen s jednom na licu u javnosti prošle subote. Međutim, govoreći za Fox News u petak, Tramp je kazao da ljudi moraju imati slobodu izbora i da neće narediti da nose maske.

Ranije ove sedmice, američko telo za javno zdravstvo “Centers for Control and Prevention Disease” (CDC) objavilo je saopštenje u kojem poziva sve da nose maske.

“Nismo bespomoćni u borbi protiv koronavirusa. Maske za lice jedno su od najmoćnijih oružja koje moramo koristiti kako bismo usporili i zaustavili širenje virusa”, kazao je direktor CDC-a Robert R. Redfild. “

Rast broja obolelih

Brojne američke države doživljavaju porast potvrđenih slučajeva koronavirusa. Stotine članova vojnog medicinskog osoblja raspoređene su u Teksasu i Kaliforniji kako bi pomogli u rešavanju novih slučajeva koronavirusa, a poslate su i hladnjače kako bi se pomoglo u spremanju preminulih pacijenata.

U poslednjih nekoliko sedmica bolnice na Floridi su prepune. Sve njihove jedinice za lečenje pacijenata su u punom kapacitetu i više ih ne mogu primiti. Drugi gradovi bore se sa nestašicom testova.

U međuvremenu, milioni dece neće se vraćati u školske klupe u novoj akademskoj godini.

Podsećamo, Sjedinjene Amričke Države i dalje su u epicentru globalne pandemije. Trenutno je u ovoj zemlji 3,6 miliona zaraženih koronavirusom, a bitku s ovom bolešću izgubilo je više od 139.000 ljudi, što je najveća smrtnost u svetu.

Izvor: Klix.ba
Foto: Printscreen Youtube / CNBC Television

Advertisement