Connect with us

Amerika

AMERIKA JAČA VEZE SA SRBIJOM: Finansijska pomoć za unapređenje demokratije i EU integracija

Published

on

Američki Stejt department namerava da izdvoji finansijsku pomoć za neprofitne organizacije koje će pomoći „jačanju veza“ između građana Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, a takođe olakšati ulazak zemlje u Evropsku uniju, navodi se u dokumentu Stejt departmenta, u koje je imao uvid RT.

Kako se navodi u dokumentu, Vašington „nastoji da ojača“ srpsko-američke odnose i upozna srpsku javnost sa kulturom i vrednostima Sjedinjenih Američkih Država.

„Takođe želimo da pomognemo srpskom narodu promovisanjem ekonomskog razvoja, jačanjem demokratije, zaštitom ljudskih prava, razvoja regionalne stabilnosti i promocijom u članstvo u EU“, naglašava Stejt department.

Za realizaciju programa biće izdvojeno do 325 hiljada dolara. Za dobijanje finansijske pomoći mogu se prijaviti američke i srpske neprofitne organizacije, organizacije civilnog društva ili vladine agencije.

U okviru projekata, stanovnicima Srbije će se govoriti o istorijskim i kulturnim vezama sa Sjedinjenim Američkim Državama i objašnjavati američka politika prema Srbiji, regionu i Evropi. Organizatori će takođe izvršiti uporednu analizu „prednosti saradnje“ sa Vašingtonom i zapadnim asocijacijama u prošlosti i sadašnjosti.

Prijave za grant primaće se do 30. avgusta. Osim toga, u tom periodu Ambasada SAD u Beogradu održava konkurs za projekte među organizacijama za podršku programa za učenje engleskog jezika, čiji je budžet 170 hiljada dolara.

Kako se navodi u dokumentu, Vašington pozdravlja inicijative za unapređenje nastave discipline u Srbiji i učenje stranog jezika za zvaničnike, za što brži ulazak zemlje u Evropsku uniju.

„Ostvarivanje napretka na putu ka pristupanju EU. Na primer, uz pomoć projekata koji će srpskim zvaničnicima i državnim službenicima pomoći da poboljšaju svoje znanje engleskog jezika, što je neophodno za ubrzavanje procesa integracije Srbije u EU“, predstavlja temu projekata u ambasadi.

Američki Stejt department je u maju planirao da izdvoji do 220 hiljada dolara za obuku srpskih novinara. Konkretno, radilo se o razvijanju veština „borbe protiv dezinformacija“ u vestima i na internetu.

Izvor: Sputnjik
Foto: Pixabay

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement