Chicago
61°
Mostly Cloudy
5:15 am8:22 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 10mph N
Humidity: 67%
Pressure: 29.9"Hg
UV index: 0
WedThuFri
70/57°F
70/55°F
75/59°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

DOMAR JOCA (76) RADI 50 GODINA: Vraćen je iz penzije, nikada nije bio na bolovanju i obožava svoj posao! (VIDEO)

Ko god je upoznao Jovana Mitrovića, poznatijeg kao domara Jocu u novobeogradskoj školi „Radoje Domanović“, kaže da on pripada vrsti ljudi s kojom se danas retko susrećemo.

Specifičan je to posao, nije mnogo plaćen, ali mora da se radi srcem, baš onako kako ga on radi – kažu zaposleni u školi. A za pedeset i kusur godina radnog veka Joca nije nikada otišao na bolovanje i nikada nije zakasnio. Jovan koji se bliži osamdesetoj, a izgleda barem 20 godina mlađe, stanuje na Petlovom brdu, na posao dođe prvi, odlazi poslednji, ali ako zatreba ostaje i da prespava u školi. Na pitanje kako to da nikada nije zakasnio a dolazi s drugog kraja grada, odgovara jednostavno: „Poranite. Krenite na vreme, pa ćete stići!“.

Iz Bajine Bašte gde je rođen 1947. godine otišao je u Han Pijesak, u BiH, na zanat, ali je želeo da napreduje, pa je pozvao rođaku iz Beograda da mu pomogne.

Zanat mi je bukvalno spasao život. Živeo sam s majkom i sestrom, otac mi je umro dok sam bio mali, jedva smo opstajali – kaže domar Joca koji je u ovoj školi od samog otvaranja. Ispratio je mnogo generacija, a seća se svakog učenika. Kaže da su današnja deca mirnija od nekadašnje.

Koliko sam samo polomljenih štekera zamenio… Nema toga više, ova deca ne prave takve nestašluke – zna ih on u dušu i samo se smeje kad ga jure po hodnicima, i sada kao i nekada, jer veruju da će dobiti bolju ocenu ako prođu pored njega!

Ima i onih koji sada žive daleko, ali kad dođu iz tih Amerika, posete me, slikamo se, pa to kače po Fejsbukovima – otkriva nam domar Joca zavrćući šrafove na motkama za pranje poda koje pravi za tetkice.

Zdravlje ga služi, pritisak ima, kako kaže, „kao dečko“, a šećer nema. Kaže i da njegov posao nije stresan.

Onaj ko voli svoj posao, za njega ništa nije stresno – filozofija je domara Joce koji žali što danas niko neće na zanat, a dobar domar mora da zna sve da radi, sve da vidi i da bude spreman da tokom dana prepešači i deset kilometara obilazeći svaki kutak u zgradi i dvorištu.

Uz domara Jocu svi koji su radili s njim ili se družili mogli su ponešto i da nauče od zanata, bilo molerskog, bravarskog, stolarskog… Škola je njegov drugi dom. Supruga mu je preminula, živi sa ćerkom i zetom, unucima, oni rade, idu u školu, pa šta bi on sam kod kuće.

Kad uđem u dvorište, čujem graju, decu, znam da sam živ, da ne radim možda bih se i razboleo. Imam i sina, on je zastavnik u vojsci – dodaje s ponosom.

PROČITAJTE JOŠ:

INTERVJU, DANICA CRNOGORČEVIĆ: Ponosim se time što me je vaspitao mitropolit Amfilohije! Evo kako je nastala pesma “Veseli se srpski rode” (VIDEO)

SRBIJO, BUDI PONOSNA! Naš Aleksa je jedini dva puta biran za studenta godine na čuvenom Prinstonu!

“SRBIJA JE BOLJA ZA ŽIVOT OD AMERIKE!” Branka i Milan su rođeni u Čikagu ali su nedavno ostavili sve i došli da žive u Beograd! (VIDEO)

Izvor: Alo
Foto: Alo

YOU MAY LIKE

SRBIJA SVETSKI ŠAMPION U BASKETU: Amerika pala u finalu posle najvećeg preokreta u istoriji! (VIDEO)
PONOSNO PREDSTAVLJA OTADŽBINU: Jokić govorio o Srbiji, popularnosti u Somboru, pa zbunio odgovorom o Kalemegdanu! (VIDEO)
OVO JE RUSKINJA UBIJENA SA DETETOM U PANČEVU: Olga je u Srbiju došla u potrazi za poslom i boljim životom!
SRPKINJA I NAJMOĆNIJA ŽENA EVROPE: Udali su je za gej sultana koji joj je oslepeo braću, a onda je njen štićenik preuzeo tron!
ANĐEOSKIM GLASOM DIRNULA SRBIJU: Marija (8) otpevala premoćnu pesmu o domovini i raspametila publiku! (VIDEO)
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
GENIJALNI JOKIĆ DOVEO DENVER DO PRVE POBEDE U FINALU: Srpski košarkaš upisao tripl-dabl i oborio rekord star 25 godina (VIDEO)
KOSOVO JE SRCE SRBIJE, NEKA CEO SVET NAUČI: Mirotić poslao moćnu poruku Novaku Đokoviću!