Connect with us

Amerika

DOBIO 10.000 ČESTITKI: Najstariji američki veteran iz Drugog svetskog rata proslavio 111. rođendan (FOTO, VIDEO)

Published

on

Nacionalni muzej posvećen Drugom svetskom ratu u Nju Orleansu priredio je proslavu 111. rođendana Lorensu Bruksu,najstarijem američkom veteranu iz Drugog svetskog rata.

Vokalni trio muzeja “The Victory Belles” je otpevao nekoliko pesama ispred kuće slavljenika, dok su Aeroshell Aerobatic Team i Big Easy Wing izveli prelet iznad njegovog doma, prenose mediji.

U prethodnih pet godina domaćin proslave je bio muzej, ali ovogodišnja proslava je bila prilagođena uslovima pandemije koronavirusa. U muzeju su očekivali da će dobiti 500 do hiljadu rođendanskih čestitki za Brooksa, ali je taj broj bio mnogo veći – 10.000.

“Čast je da blizu naše institucije živi najstariji američki veteran iz Drugog svetskog rata. Zato nam je bilo važno da i ove godine nastavimo slaviti njegov rođendan”, rekla je Amber Mičel, načelnica odeljenja za odnose s javnošću Nacionalnog muzeja.

Prema podacima muzeja, Bruks je služio u 91. afričko-američkom inžinjerskom bataljonu koji je bio stacioniran u Novoj Gvineji, a zatim i u Filipinima. Bruks je rođen 1909. i tokom rata je postao vojnik prve klase.

U intervjuu iz 2014., koji je pripremio muzej, ispričao je svoj susret sa smrću. Prisetio se trenutka u kargo avionu kada je prevozeći bodljikavu žicu otkazao motor. Zbog toga je morao avion da oslobodii tereta kako bi se izbegla nesreća.

Brooks ima petoro dece, pet pastoraka, 12 unuka i 23 praunuka.

Izvor: Klix.ba
Foto: Printscreen YouTube / CBS This Morning

Advertisement