Connect with us

Srbija

DRUGAČIJA VERZIJA ISTORIJE: Evo šta Albanci danas uče o Prvom svetskom ratu i srpskoj Golgoti!

Published

on

Prvi svetski rat u mnogome je odredio savremenu sudbinu Srbije. Albanska golgota jedna je od najstrašnijih i ujedno najveličanstvenijih epizoda iz nacionalne istorije.

Međutim, ne vide je svi kao mi. Albanski istoričari o tom periodu istorije govore na drugačiji način, a deca u zemlji preko koje su se povlačili naši preci uče neku sasvim drugačiju istoriju.

Povlačenje srpske vojske kroz Albaniju / Wikipedia Creative Commons

Kao uvod u ovu temu prvo treba znati istorijske prilike. Naime, na početku Velikog rata deo savezničkih sila, kako bi privukle Italiju u svoj blok, rasparčava Albaniju i daje Italiji luke Saseno i Valonu. Nadalje, potpisuje se tajni Londonski pakt 26. aprila 1915. kojim su Francuska i Ujedinjeno Кraljevstvo zadržale pravo da zatraže deobu Albanije između Srbije, Crne Gore i Grčke, čemu se Italija ne bi protivila. Srbiji i Crnoj Gori je ovim ugovorom dodeljena albanska obala do ušća Drima.

U Albanskim istorijskim udžbenicima danas piše da je ovaj sporazum doneo “nebrojene patnje narodu Albanije“, a da je podela zemlje pretvorila Albaniju u “valutu za potkusurivanje imperijalističkih sila i šovinističkih suseda”.

– Novopečena država Albanija bačena je vukovima kako bi se spasle starije države – citat je britanskog balkanologa Idit Daram na koji se u školama u Albaniji često pozivaju da opišu stanje po izbijanju Prvog svetskog rata.

ALBANSKA GOLGOTA: Srpska vojska u okršajima u Albaniji/ Wikipedia Creative Commons

Кrivica za izbijanje rata se svaljuje na Centralne sile, ali istoričari u Albaniji ne gledaju blakonaklono ni na sile Antante.

– Tajnim sporazumom 1915. imperijalističke sile Antante odlučile su da ukinu nezavisnost Albanije i da rasparčaju zemlju – stoji u udžbeniku za osnovnu školu.

Кada je Austrougarska, posle pobede nad Кraljevinom Srbijom i Кraljevinom Crnom Gorom, počela zauzimanje teritorije Albanije, Esad-paša Toptani je u ime Albanskog Islamskog Emirata objavio rat Centralnim silama.

Srpska vojska čeka ukrcavanje / Wikipedia Creative Commons

Tokom srpskog povlačenja kroz Albaniju, Esad-paša je izdao naređenje da se srpskoj vojci ustupi sva moguća pomoć kao i to da se na teritoriji Albanije obavezno mora primati srpski dinar kao sredstvo plaćanja.

Međutim, na teritoriji je u praksi vladao haos, a Toptani nije kontrolisao sva razjedninjena i rasparčana plemena. O ovome u udžbenicima ima malo pomena, a govori se samo o “oružanom otporu protiv okupatora”.

Nema govora o pomoći, zajedničkim borbama Albanaca i lokalnih Srba protiv austrougarskih trupa, ali ni albanskim zločinima nad Srbima koje su počinile bande odmetnute od vlasti Esad-paše.

Istorija se nekad kroji po meri politike, a nekad po meri naroda.

Prebacivanje srpske vojske na Krf / Wikipedia Creative Commons

Izvor: Istorijski Zabavnik
Foto: Wikipedia Creative Commons

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement