Connect with us

Amerika

ČIKAGO, PODELJENI GRAD: Građani izašli na ulice da podrže policiju, suprotstavili im se demonstranti Black Lives Matter (FOTO, VIDEO)

Published

on

U Čikagu su u subotu uveče održana dva suprotstavljeni protestna skupa – jedan sa ciljem pružanja podrške policiji, i drugi koji poziva grad da potpuno ukine sredstva koja se odvajaju za policiju, prenosi ABC7 Chicago.

Stotine demonstranate koje su se okupile se u Grant Parku, zahtevale su od gradskih vlasti da zaustafi finansiranje čikaške policije, uprkos sve većoj stopi kriminala u ovom gradu.

“Zabrinuti smo što se finansiranju policije pridaje više pažnje nego ljudima uopšte”, rekao je jedan demonstrant.

Ranije tokom dana održan je protest “Back the Blue”, odnosno podržimo plave, koji poziva na očuvanje vladavine prava i podršku sprovođenju zakona. Demonstranti su pozvali zajednicu da štiti policiju.

“Moramo povući plavu liniju u pesku i podržati svoje policajce”, rekla je jedna žena.

Demonstranti povezani sa pokretom Black Lives Matter (BLM) takođe su se pojavili na mitingu, dok napetosti u čitavom Čikagu nastavljaju da rastu. Policija postavljena između dva skupa je sprečila obračun dve grupe i sve je prošlo relativno mirno, uz razmenu verbalnih uvreda.

Gradonačelnica Lori Lajtfut prethodno je naredila uklanjanje dve statue Kristofera Kolumba, koje su bile u žiži ranijih protesta. Pripadnici BLM širom zemlje odbacuju Kolumba zbog “njegovog postupanja prema starosediocima”.

Lajtfut je u izjavi rekla kako su statue “privremeno” uklonjene da bi se zaštitili i demonstranti i policija.

Čikaška policija saopštila je da u subotu nije bilo većih incidenata, ali da će nastaviti da patroliraju ulicama grada i obezbeđuju red, pošto su protesti planirani do kraja vikenda.

Izvor: Serbian Times
Foto: Printscreen Youtube / WGN News

Advertisement