Connect with us

Srbija

OJ, SRBIJO, MEĐU… BANANAMA!? U Topoli rodilo tropsko voće, Tomići nagrađeni za godine truda! (FOTO)

Published

on

Dobro je poznato da u Topoli rađa svo voće i povrće, ali ipak ono tipično za balkansko područje – višnje, šljive, trešnje i breskve. Međutim, članovi porodice Tomić otišli su korak dalje, jer su u svom dvorištu posadili banane, koje iako se ubrajaju u tropsku kategoriju rodile su u srcu Šumadije.

„Sadnicu sam nabavio preko interneta i eksperimentalno posadio, posle tri godine ova voćka donela je i prve plodove“, priča za RINU Ivan Tomić.

Ipak, da bi ova biljka rodila bilo je potrebno minimum 40 litara vode dnevno, dosta svetlosti i sunčeve toplote.

„Cvetala je, pčele su obavile oprašivanje i sada se na jednoj biljci formiralo preko 70 plodova, tako da uskoro očekujemo prve banane u našem dvorištu, a ako da Bog da sazreju biće i za naše prijatelje. Banana se u Topoli gaji na više mesta, ali do sada je rodila samo kod nas“, ponosno kaže Ivan.

Bananu su rasadili i sada imaju još tri stabla koja su već velika, pa ako budu rađale o tropskim voćkama iz srpske Toskane još će se pričati. U dvorištu porodice Tomić uspevaju i bambus, urmina palma, ali i limun koji svake godine donese dosta plodova.

„Limun je već odomaćen kod nas, mora se redovno prihranjivati, zalivati, voli glistenjak. Preko zime mora u toplu prostoriju sa dosta svetlosti. Godinama rađa i to su kvalitetni i veliki plodovi, koji su organski bez upotrebe hemije“, kaže Ivan.

Tomići kroz osmeh kažu da već nekoliko godina ne kupuju limun a ove godine verovatno neće kupovati banane jer će u njihovom dvorištu biti zrelih sočnih plodova.

Doktor bioloških nauka, profesor Duško Brković sa Agronomskog fakulteta u Čačku kaže da globalne klimatske promene menjaju biljni svet.

„Pre 15, 20 godina smokva je bila pojam, onda smo se čudili i limunu, a danas je to svakodnevnica. Temperature su znatno veće, dostižu 42 stepena i onda je uspešno uzgajanje tropskog voća izuzetno moguće. Jednostavno, možda u neko dogledno vreme budemo rekreativno gajili neke biljke za koje nismo ni verovali da mogu da uspevaju na ovim prostorima”, istakao je Brković.

Očigledno je da nema više dugih i jakih zima, pa se nemojte čuditi ako uskoro budemo kupovali domaći limun, mandarine, a možda i banane. Sve to je, kako kažu stručnjaci rezultat promene klime koja nas priblažava mediteranskoj.

Izvor: RINA
Foto: RINA

Advertisement