Connect with us

Istorija

ARHEOLOZI PRONAŠLI NOVE DOKAZE: Ivan kula ja bila mnogo veća nego što smo mislili, dominirala je okolinom! (VIDEO)

Published

on

Ivan kula (Ivanova kula) je mala srednjovekovna tvrđava koja se nalazi 33 km južno od Kuršumlije, na planini Radan.

Na nepristupačnom putu do kule, arheolozi su pronašli brojne dokaze da se na vrhu planine nalazio veoma vazan objekat u srednjem veku.

“Po debljini sudova i krivini koju prati, našli smo ostatke lonca i trpezarijskog posuđa”, objasnila je za emisiju 300 čuda dr Emina Zečević, arheolog.

Ostaci koji su nađeni su delići spravljeni od brzog vitla, odnosno dna.

“Za spravljanje posuđa koristilo se ručno ili nožno vitlo. To brzo vitlo je omogućavalo da posuđe imaju što tanje zidove i da bude što elegantnije forme”, rekla je dr Zečević.

Ivan kula je podignuta visoko zbog komunikacije i preglednosti odbrane.

“Taj ko je bio na brdu, nije silazio za 100 grama kafe u najbližu prodavnicu. Imao je zadatak da osmatra. Nije bilo trčkaranja, hrana je bila tu”, navela je arheolog Julka Kuzmanović Cvetković.

Većina smatra da je kula osmatračnica, ali kako kaže Zečević, ona bi mogla da bude mali zamak vlastelina.

Kamen i malter dokazuju prvu liniju bedema i odbrane.

Ivan kula je, međutim veće utvrđenje nego što se mislilo.

“Postoji nastavak bedema, u literaturi, crtežima, postoji samo mala elipsa pored kule i ništa više. Idući uz bedem, videvši na više mesta ostatke bedema, možemo sa sigurnošću da kažemo da je Ivan kula veće utvrđenje”, rekla je Kuzmanović Cvetković.

Ivan kula je bila sačuvana 14 metara u visinu. A po podacima koje su dale razne institucije, dimenzije su 7.80 x 5.80 metara. Kula je samo delimično istražena, a lokalitet je proglašen spomenikom kulture.

Po predanju iz ovog utvrđenja su toplički junak Ivan Kosančić, vojskom iz gornje i donje Toplice, prešavši preko Trpeze (visoravan na Radan planini), otišli u Kosovski boj 1389. zajedno sa svojim pobratimima, Milanom Toplicom i Milošem Obilićem.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: National Geographic
Foto: Printscreen 300 Čuda

Advertisement