Chicago, IL
34°
Snow Shower
6:34 am5:32 pm CST
Feels like: 25°F
Wind: 16mph NNE
Humidity: 82%
Pressure: 29.79"Hg
UV index: 0
8 pm9 pm10 pm11 pm12 am
32°F
30°F
28°F
28°F
28°F
SatSunMonTueWed
36°F / 30°F
57°F / 37°F
61°F / 52°F
66°F / 30°F
36°F / 25°F

Published 2 years ago

By admin

MEŠTANI NE SPAVAJU OD STRAHA: Medvedi i vukovi udružili snage, napadaju imanja usred bela dana! (FOTO)

Mnogi meštani su se iselili iz planiniskih sela u okolini opštine Priboj, a sada su ona po svemu sudeći dobila nove stanovnike, a oni retki preostali žitelji u njihovoj su milosti. Nažalost, sa njima ne mogu popiti kafu ni progovoriti, već mogu samo od njih da strahuju. Medvedi i vukovi sve su brojniji u selu Bučje i neretko vrednim domaćinama prave velike štete na imanjima.

„Tokom noći, dok smo spavali medved je prišao skroz blizu kući i potpuno uništio devet košnica. Svakodnevno se suočavamo sa teškim životnim uslovima na selu i još sada moramo sa medvedima da se borimo. Strah nas je da će na livadama na kojima sada pasu ovce, za nekoliko godina slobodno šetati medvedi u vukovi. Od 12 kuća, 11 je prazno. Već je nekoliko puta medved silazio do kuća, ne znamo da li se radi o istom. Uništio je i zasade šljiva u obližem domaćinstvu“, kaže Radojko Janović meštanin sela Bučje za RINU.

Ovo nije prvi put da divlje zveri posećuju planinsko selo. U potrazi za hranom, medvedi nisu jedini, žitelji kažu da ih vukovi posećuju čak i danju, a neki muku muče i sa divljim svinjama. Radojku je nedavno vuk napao stada ovaca i to usred bela dana.

„Кad sam izašaoispred kuće, imao sam šta i da vidim – vuk juri ovce. Bilo je oko jedan sat popodne. Da se nisam tu zatekao, sve bi ih iskasapio.Sa medvedima ne znam kako da se borim jer su zaštićeni, ali zato se nadam da će nam bar sa vukovima pomoći lovačka udruženja“, kaže on i dodaje:

„Ako se ne možemo spasiti od medveda, neka lovci bar hajke organizuju, da se vuka ratosiljamo. Inače nas divljač protera odavde. Ne možemo noću mirno da spavamo – ne znamo dal zavija neki čovek ili šakal“, kaže na kraju Janović.

A dok se nešto ne učini po ovom pitanju, Radojku i njegovoj supruzi ostaje da se prilagode prirodi i naviknu na prve komšije – medvede, vukove i divlje svinje. Samo se plaše da se ovaj medved ubrzo ne vrati, a sad još bliže kući, jer su mu košnice i med iz njih očigledno prijali.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: Pexels

YOU MAY LIKE