Chicago, IL
48°
Fair
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 48°F
Wind: 3mph E
Humidity: 45%
Pressure: 29.7"Hg
UV index: 0
7 pm8 pm9 pm10 pm11 pm
46°F
45°F
45°F
45°F
45°F
FriSatSunMonTue
43°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
61°F / 52°F
64°F / 45°F

Published 2 years ago

By admin

BJELA SPREMA NOVI FILM: ‘Srpski Černobilj’ će se baviti nuklearnom nesrećom u Institutu „Vinča“

Sledeći projekat Dragana Bjelogrlića biće film o curenju radioaktivnog materijala iz nuklearnog reaktora u Institutu „Vinča“ 1958. godine.

Bjelogrlić je u intervjuu za Radio-Beograd 1 govorio o slučaju piratizacije filma Toma, ali i najavio svoj sledeći projekat – ekranizaciju istinitog događaja iz 1958. u Institutu „Vinča“.

Iako nije želeo mnogo da otkriva o filmu, proslavljeni glumac i reditelj je pre nekoliko godina govorio o nameri da se napravi film o nesreći u Vinči po motivima romana Slučaj Vinča, profesora Medicinskog fakulteta Gorana Milašinovića.

Tada je otkriveno da Vuk Ršumović i Bjelogrlić rade na adaptaciji knjige i pisanju scenarija, a da je radni naziv filma Čuvari formule.

„Način na koji je on predstavio to delo je jedna izuzetno uzbudljiva ljudska drama sa elementima trilera koja je izuzetna inspiracija za film na kome upravo radimo Vuk Ršumović i ja“, rekao je tada Bjelogrlić.

„Srpski Černobilj“

Nuklearna nesreća u Vinči desila se 15. oktobra 1958. godine u Institutu za nuklearne nauke u Vinči, a tada je došlo do curenja radioaktivnog materijala iz prvog nuklearnog reaktora u Jugoslaviji.

Smrtonosnim dozama radijacije ozračeno je šestoro istraživača – Roksanda Dangubić, Radojko Maksić, Stjepko Hajduković, Draško Grujić, Živorad Bogojević i Života Vranić.

Akademik Pavle Savić uspeo je da ugovori da se ozračeni istraživači prebace na lečenje u pariski Institut „Kiri“, jer u beogradskim bolnicama nisu mogli da dobiju adekvatno lečenje.

Mesec dana kasnije nad petoro pacijenata, izuzev Blagojevića, sprovedena je tada eksperimentalna terapija transplantacije koštane srži. Maksić će ući i u anale medicine kao prvi čovek kome je presađena koštana srž.

Svi sem Vranića su uspeli da se oporave od posledica zračenja.

Tokom naknadne istrage, profesor Savić istraživače je optužio za nemar u obavljanju rizičnog posla i neadekvatnu zaštitu eksperimentalnog reaktora.

O nesreći se u javnosti nije mnogo govorilo i mnoge informacije držane su pod velom tajne. Istraživački program, o kojem se spekulisalo da je bio pokušaj Jugoslavije da razvije sopstveno nuklearno naoružanje, obustavljen je ubrzo posle nesreće.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RTS
Foto: Institut za nuklearne nauke Vinča, Privatna arhiva

YOU MAY LIKE