Chicago, IL
70°
Partly Cloudy
6:28 am5:37 pm CST
Feels like: 70°F
Wind: 13mph S
Humidity: 61%
Pressure: 29.31"Hg
UV index: 2
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
70°F
66°F
63°F
59°F
59°F
WedThuFriSatSun
32°F / 21°F
46°F / 34°F
52°F / 37°F
59°F / 46°F
63°F / 50°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

AMERIČKO-SRPSKI HEROJI: Mejbel Grujić, medicinska sestra zvana Hrabro srce, osnivač prve Dečje bolnice u Srbiji!

Mejbel Grujić je bila američka arheologinja, filantrop i dobrovoljna medicinska sestra Crvenog krsta u Srbiji, tokom dva balkanska rata i Prvog svetskog rata. Mejb Grujić je takođe bila i supruga Slavka Grujića, srpskog diplomate.

Došla je u Srbiju odmah po izbijanju Balkanskog rata kao dobrovoljac – medicinska sestra Crvenog krsta Srbije. Skupljala je novac za njihove akcije, za bolesne i gladne, a zatim, odmah po izbijanju Prvog svetskog rata, predvodila grupu medicinskih sestara iz Velike Britanije koja je došla u Srbiju 1914, da bi 1915. donirala značajnu sumu novca Američkom Crvenom krstu, koji je iskorišćen za slanje medicinske jedinice od dva lekara i dve medicinske sestre u Srbiju za potrebe osnivanja bolnice za odojčad i malu decu.

Mejbel Gordon Danlop je poreklom iz Klarksburga u Zapadnoj Virdžiniji. Njen otac je bio istaknuti železničar ranih dana u Virdžiniji, a kasnije u Čikagu, Ilinois. Kada mlada, Mejbl se zainteresovala za studije arheologije i etnologije, kojima je njen otac bio veoma posvećen. Godine 1901, nakon što je nekoliko godina studirala na Univerzitetu u Čikagu, otišla je u Atinu u Grčku da studira arheologiju.

SUDBINA JE VEZALA ZA SRBIJU: Mejbel Grujić

Dok je bila studentkinja u Atini, upoznala je svog supruga dr Slavka Grujića, člana ugledne srpske porodice, koji je u to vreme bio otpravnik poslova srpskog poslanstva u Parizu. Kasnije će postati srpski otpravnik poslova na dvoru Sent Džejms, London, Engleska.

Grujić se po dolasku u Srbiju posvetila radu na emancipaciji žena Srbije. Univerzitet u Beogradu primao je žene, ali mnoge srpske devojke toga nisu bile svesne. Upravo tim mladim damama je želela da pomogne u obrazovanju u naučnoj, kulturnoj i domaćoj umetnosti.

Sa nekoliko beogradskih plemkinja osnovala je prvi ženski internat u gradu. Supruge predstavnika srpske vlade u raznim evropskim gradovima pomogle su joj da prikupi novac. Mejbel je bila posebno zainteresovana za uspostavljanje poljoprivrednog smera za devojčice na Univerzitetu u Beogradu, jer, prema njenom razmišljanju, sin koji ode da studira poljoprivredu nećebiti pošteđen toga da ode vojsku i u rat, a ćerka može da bude pošteđena i da se vrati kući da sa porodicom podeli ono što je naučila.

AMERIKANKA KOJA JE VOLELA DRAŽU: Novinarka Rut Mičel bila četnički špijun, zbog čega su je Nemci osudili na smrt! (FOTO)

Mejbel Grujić je prikupila veliku sumu novca od svojih prijatelja u Sjedinjenim Državama kako bi pomogla u ovim poduhvatima.

Prikupljala je novac za Crveni krst Srbije tokom Balkanskih ratova, a posle predvodila grupu medicinskih sestara iz Ujedinjenog Kraljevstva na putu u Srbiju 1914. i tokom celog Prvog svetskog rata, sprijateljivši se sa Florom Sandes.

BOLNICA KOJU JE POKRENULA AMERIKANKA: Mejbel Grujić je počeela njenu humanu misiju još za vreme Balkanskih ratova

Početkom jula 1915, Grujić, sada supruga podsekretara Ministarstva spoljnih poslova Srbije, predala je sumu novca američkom Crvenom krstu i zatražila od njih da organizuju jedinicu koja se sastoji od dva lekara i dve medicinske sestre koja bi krenula u Srbiju, sa neophodnom opremom i zalihama za osnivanje bolnice za odojčad i malu decu. Ova sredstva su prikupljena kao rezultat njenog rada sa filantropima u Sjedinjenim Državama, a s vremena na vreme od tada su dolazile i druge donacije za bolnicu koje su dodavane u fond.

Dr Luiz Tejler Džons, iz Vašingtona, na zahtev Grujićeve, dobrovoljno se prijavila da krene u Srbiju kao medicinski direktor i organizuje bolnicu, a za asistenta je postavljena dr Ketrin Trevis iz Nove Britanije, Konektikat. Mod Metkalf i Grejs Atli, dve medicinske sestre američkog Crvenog krsta, dodeljene su na dužnost kao medicinsko osoblje u bolnici.

Usred rata, dr Džons i dr Trevis su na parobrodu “Vasilefs Konstantinos” otplovili u Grčku i stigli u Pirej 19. jula i Atinu 4. avgusta. Odatle su krenuli u Niš, privremenu prestonicu Srbije, u koji su stigli 10. avgusta. Dve medicinske sestre su 30. jula isplovile parobrodom Patris sa celokupnom opremom i zalihama za bolnicu. Prijavili su se dr Džonsu u Nišu 25. avgusta.

SVE ZA DECU: Ovako je pozivala donatore da pomognu osnivanje prve Dečje bolnice u Srbiji

Dana 30. avgusta 1915, Mejbel Grujić je stigla u Srbiju sa Elizabet Šeli, Amerikankom, koja je obavljala funkciju njenog sekretara u Sjedinjenim Državama, a koja je otišla u Srbiju da radi u bolnici za bebe kao dobrovoljna medicinska sestra.

Bolnica je otvorena u Nišu za prijem pacijenata 29. avgusta 1915. godine, pod nazivom Bolnica za bebe Mable Grouitch.

Dr Džons se, nakon što je bolnica dobro počela, vratila u Sjedinjene Države. Na mestu direktora nasledio ju je dr Trevis. Vrlo brzo nakon toga, Srbiju su okupirale udružene austrougarske, nemačke i bugarske snage, 13. oktobra 1915. Bolnica za bebe je prestala da postoji i postala je terenska ambulanta za zbrinjavanje bolesnih i ranjenih srpskih vojnika.

Prema istoričarki Barbari Tučman, tokom Prvog i Drugog svetskog rata Mejbel Grujić je bila uključena u regrutovanje agenata za Britansku mornaričku obaveštajnu službu.

ŽENA ZVANA HRABROST: Mejbel Grujić

Umrla je 13. avgusta 1956. od leukemije u bolnici u Džordžtaunu, Vašington.

Tekst: Serbian Time /Halyard Mission Foundation Foto: Wikipedia

“Zaboravljena istorija” je projekat Fondacije Misije Halijard koji je podržan od ambasade SAD u Beogradu i Ministarstva kulture Srbije.

YOU MAY LIKE