Chicago, IL
79°
Partly Cloudy
5:26 am8:07 pm CDT
Feels like: 82°F
Wind: 7mph S
Humidity: 58%
Pressure: 29.85"Hg
UV index: 7
1 pm2 pm3 pm4 pm5 pm
79°F
79°F
77°F
79°F
77°F
SunMonTueWedThu
70°F / 59°F
84°F / 64°F
82°F / 61°F
73°F / 57°F
77°F / 59°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

PRIPREME ZA VELIKI JUBILEJ: Pokrenuta obnova srpske svetinje u Kaliforniji!

Na imanju srpske parohije u dalekom San Markosu nadomak San Dijega, crkva Svete Petke će u 2023. godini proslaviti 50 godina postojanja.

Deset i po hiljada kilometara daleko od Beograda, u južnoj Kaliforniji, u San Markosu, široj regiji San Dijega, jednog od najpoznazijih i najlepših gradova ne samo u Kaliforniji, nego i u Americi, pa i na svetu nalazi se i velika srpska zajednica koja organizuje svoj godišnji festival, na imanju crkve Sveta Petka.

Znamo puno Srba u Čikagu, Pitsburgu, ali ima puno Srba u San Dijegu, u San Markosu…

PRATITE NAS I NA FEJSBUKU:

“Zajednica u San Dijegu je starija. Bila je jedna mala grupa Srba koji su živeli u severnom delu San Dijega, koji su 1973. godine izrazili želju da osnuju svoju malu crkvu, to je u stvari manastir. To je bio manastir Svete Petke jedno kratko vreme. U stvari, trebalo je da bude posvećen Svetom Pajsiju i đakonu Avakumu. Međutim, došao je jedan Srbin koji je tu živeo i on je, videvši koliko se mučimo da nađemo, poklonio ovo imanje, pod uslovom da je posvećena Svetoj Petki, a to je njegova krsna slava”, kaže protojerej stavrofor Milovan Katanić iz hrama Sveta Petka u San Markosu.

Šta nam možete reći o unutrašnjosti crkve?

“To je cilj za 50-godišnjicu hrama, želimo da se živopiše hram. Da bi se to uradilo, morali smo da skinemo bakarni krov jer je prokišnjavalo, tako da se postavlja novi krov. Bože zdravlja, sledeće godine, u maju, negde posle Vaskrsa, počinjemo sa živopisanjem hrama. U oktobru, za Svetu Petku, crkvenu slavu, nadamo se da će biti veliki jubilej – pedesetogodišnjica, biće i novi krov, freske u crkvi, uvek ima u crkvi da se radi, da se ulepšava i dopunjava”, kaže otac Milovan.

POVEZANE TEME:

TREĆI PUT U GODINU DANA: Oskrnavljen pravoslavni Hram Vaznesenja Gospodnjeg u Bihaću!

STIGLI REZULTATI POPISA U AMERICI: Samo 194.000 građana se izjasnilo kao Srbi, Hrvata ima 398.000

SUSRET U SUZAMA: Dve sestre pronašle Amerikanku koja ih je spasla tokom NATO bombardovanja!

Izvor: RTS
Foto: Printscreen RTS

YOU MAY LIKE