Chicago, IL
64°
Sunny
6:08 am7:31 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 8mph E
Humidity: 34%
Pressure: 30.01"Hg
UV index: 0
8 pm9 pm10 pm11 pm12 am
61°F
57°F
52°F
52°F
50°F
TueWedThuFriSat
70°F / 61°F
66°F / 50°F
57°F / 46°F
55°F / 43°F
54°F / 41°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

AMERIČKI MILIONER – SRPSKI VITEZ! Džon Frotingem potrošio bogatstvo na pomoć Srbiji i posvetio život ratnoj siročadi

Džon Frotingem (1879-1935), američki advokat, industrijalac i filantrop, jedan je od najvećih dobrotvora u istoriji Srba tokom Prvog svetskog rata i u posleratnom periodu. Ovaj humanitarac je bio oženjen Jelenom Lozanić. Ceo svoj život, do svoje prerane smrti 1935. posvetio je zbrinjavanju srpske ratne siročadi.

Odvojio je preko 250 miliona dinara za osnivanje ratnih bolnica, osnivanje sirotišta i zanatskih škola u Srbiji i današnjoj Makedoniji i brojne druge humanitarne donacije, što je novac u vrednosti nekoliko tadašnjih državnih budžeta naše zemlje. Zbog toga je postao jedna od najodlikovanijih ličnosti u istoriji Srbije.

Nakon izbijanja Prvog svetskog rata poslao je prilog od 15.000 dolara Crvenom krstu Srbije. Odmah zatim, opremio je prvu vojnu bolnicu sa 250 kreveta s najsavremenijim hiruškim instrumentima, i medicinskom opremom. Istim brodom, septembra 1914. uputio je petočlanu misiju lekara sa medicinskim sestrama.

To je bila prva medicinska misija upućena Srbiji. Finansirao je evakuaciju srpske ratne siročadi. Stalne domove posle oslobođenja Frotingam je osnovao u Skoplju, Vranju i Sremskoj Kamenici. Poslednji njegov dom bio je u Beogradu u Krunskoj ulici.

DOBROTVOR ZA SVA VREMENA: Džon Fortingem

Rođen je u Bruklinu, u bogatoj i uglednoj njujorškoj porodici. Diplomirao je francuski jezik, svirao klavir i komponovao. Svoje muzičko znanje usavršavao je u Beču, Minhenu i Pragu. Još pre Prvog svetskog rata, Frotingem se zainteresovao za balkansku muziku preko srpskih imigrantskih društava u SAD. Dočekujući početak Velikog rata u Americi, iznenađen stradanjem Srbije, tražio je način da pomogne zemlji, donirajući u više navrata medicinski materijal i novac.

AMERIKANKA KOJA JE VOLELA DRAŽU: Novinarka Rut Mičel bila četnički špijun, zbog čega su je Nemci osudili na smrt! (FOTO)

Prvo je poklonio deset hiljada dolara, a novembra 1914. poslao je celu bolnicu u Beograd, sa 250 kreveta, savremenom opremom i osobljem od deset američkih lekara i asistenata. Delovi te bolnice, čija je ukupna vrednost tada iznosila oko 200.000 dolara, upućeni su u Niš, Skoplje i Đevđeliju, odigravši značajnu ulogu u lečenju pegavog tifusa kada su, pored naših vojnika, umrli i američki lekari.

DONATOR: Njegove donacije bolnicama odigrale su veliku ulogu u suzbijanju pegavog tifusa u Srbiji

Kada je Jelena Lozanić (1885–1972), kao predstavnica Crvenog krsta Kraljevine Srbije, 1915. godine stigla u SAD u misiji pomoći otadžbini, upoznao ju je Frotingem, a preko nje Mihajlo Pupin i Nikolaj Velimirović. Tada počinje zajednički rad Džona Frotingema i Jelene Lozanić na pomoći Srbiji. Njih dvoje će se venčati 1921. godine u ruskoj crkvi u Njujorku, dobiće ćerku Anu, a potom će se preseliti u Francusku.

AMERIČKO-SRPSKI HEROJI: Mejbel Grujić, medicinska sestra zvana Hrabro srce, osnivač prve Dečje bolnice u Srbiji!

U tom periodu, od kraja Prvog svetskog rata do Džonove smrti, porodica Lozanić-Frotingem je sve vreme pomagala Srbiji. Zbog skromnosti američkog donatora, ali i nepotpunih podataka, teško je nabrojati sva dobrotvorna društva koja je osnovao i kojima je pomogao. Među najpoznatijim donacijama su one za osnivanje američkih domova za napuštenu ratnu siročad u Sremskoj Kamenici, Vranju i Skoplju.

Laboratorija pri bolnici u Nišu dobila njegovo ime

Niš je prošle godine dobio najsavremeniju laboratoriju za genetička istraživanja vrednu petsto hiljada dolara koja nosi ime Džona Frotingema, čija bista stoji u holu laboratorije. Laboratoriju, jednu od najboljih na Balkanu, koja je otvorena zahvaljujući donaciji Ambasade SAD u Beogradu i Evropske komande Sjedinjenih Američkih Država, otvorio je američki ambasador Entoni Godfri.

NJEGOVO IMA NOSI LABORATORIJA U NIŠU: Američki ambasador Godfri otkriva bistu Džona Fortingema

„Danas slavimo jednog velikana koji je odigrao važnu ulogu u ključnom poglavlju istorije 140 godina diplomatskih odnosa između Sjedinjenih Država i Srbije. Ovom svečanošću odaje se počast prijateljstvu naše dve zemlje. Džon Frotingem predstavlja najboljeg u srpsko-američkim odnosima. Početkom rata, novembra 1914. godine, zajedno sa lekarima finansirao je isporuku poljske bolnice. Ali nije jednostavno pisao čekove i ostao kod kuće u Bruklinu. Došao je da služi kao oficir američkog Crvenog krsta u Nišu i drugim sredinama u Srbiji. Humanitarni aspekti doprinosa Džona Frotingema, kao i doprinosi njegove supruge Jelene Lozanić, rođene u Srbiji, danas nam služe kao prava inspiracija. Frotingemova služba Srbiji tokom rata, ali i nakon prestanka borbi, govori o osnovnim zajedničkim vrednostima srpskog i američkog naroda“, rekao je ambasador Godfri na otvaranju laboratorije.

Tekst: Serbian Times, Halyard Mission, The Srpska Times Foto: Wikipedia/

“Zaboravljena istorija” je projekat Fondacije Misije Halijard koji je podržan od ambasade SAD u Beogradu i Ministarstva kulture Srbije.

YOU MAY LIKE