Chicago
70°
Mostly Cloudy
6:36 am6:50 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 1mph SW
Humidity: 74%
Pressure: 30.19"Hg
UV index: 1
FriSatSun
75/63°F
73/59°F
70/61°F

Published 1 month ago

By Antonije Kovačević

ZVEZDIN KAMP U ČIKAGU OKUPIO DECU IZ CELOG SVETA: Crveno-beli dres nosili klinci iz Meksika, Kine, Nemačke…”Našli smo novog Kangu!”

Protekle nedelje Čikago je bio poprište fudbalskog kampa za decu Crvene zvezde, a trenerski tim iz Beograda, predvođen direktorom Omladinske škole srpskog šampiona Nikolom Jelićem, je među nekolicinom veoma talentovanih dečaka odabrao jednog koji će imati prilike da se dokaže na sedmodnevnoj probi u Beogradu.

To je epilog jedne lepe fudbalske bajke u saradnji kluba Red Star Chicago i FK Crvena Zvezda, u kojoj su deca poreklom iz celog sveta imala prilike da se upoznaju sa osnovama filozofije i trenažnog procesa Zvezdine fudbalske škole, koja važi za jednu od najboljih na starom kontinentu.

A Zvezdinim navijačima bi sigurno bilo puno srce da su imali prilike da vide kako crveno-beli dres sa radošću nose deca čiji koreni vode iz Meksika, Haitija, Kine, Nemačke, Venecuele, Filipina, Holandije, Vijetnama, Švedske (ukupno 13 zemalja), pored naravno dece iz naše, srpske dijaspore.

-Posle pauze koju smo imali zbog korone ponovo smo se vratili u Čikago i veoma smo srećni zbog toga. Imali smo ovde fenomenalne uslove za rad, a zadovoljni smo grupom dece koja je došla na kamp. Ima jako talentovanih dečaka koje smo primetili i koje ćemo pratiti u narednom periodu i nadam se da ćemo one najtalentovanije uspeti da dovedemo u Crvenu zvezdu, kaže Nikola Jelić, direktor Omladinskog pogona crveno-belih, a na pitanje da li je među klincima zapazio nekog novog Mihajlovića ili Piksija, odgovara:

-Mislim da smo našli jednog Kangu! Već je u planu da momak sledeće godine bude naš gost u Beogradu, jer smatramo da odmah može da zaigra za Zvezdin tim u njegovom uzrastu. On je, kao i neke druga talentovana deca, tek na početku, ali uz ozbiljan rad u fudbalskoj akademiji našeg domaćina Miloša Bajića verujem da će se razviti u igrače od kojih će u budućnosti Zvezda imati neki benefit. Dugo već radim sa decom, nekih 27-28 godina, i mogu da kažem da su svi igrači koji sada igraju za reprezentaciju Srbije u svom uzrastu odskakali, ali je bilo i onih koji su odskakali pa nisu napravili karijere.

Ono što je bitno jeste da bez rada nema napretka. Fudbal se stalno razvija, napreduje, deca moraju svaki dan da ulažu u sebe, da prate trendove. S druge strane, tehnologija je dosta napredovala i oni se više ne bave fudbalom ceo dan kao pre, u naše vreme. Ima tu i drugih izazova, kojima deca moraju da odole ako žele da naprave nešto: da vode računa o tome šta jedu, žive sportskim životom, ustaju i ležu na vreme. Ako ispoštuju sve to, takva deca će sigurno doći do najvišeg nivoa.

Na pitanje koliko pritisak i nerealne ambicije roditelja znaju da budu preteško breme za decu, naš sagovornik kaže:

-Mi u Zvezdi pokušavamo da edukujemo i roditelje, koji ponekad kroz decu žele da ostvare neke svoje ambicije iz mladosti. Vrši se veliki pritisak u toku treninga, utakmica, zbog čega smo mi zabranili prisustvo roditelja na trenizima, jer to detetu odvlači fokus sa trenera i vežbi koje radimo. Pokušavamo da im objasnimo da dete treba da trenira u zdravoj artmosferi, bez pritiska i preteranih ambicija jer to ne može da donese dobro ni detetu, a ni klubu u perspektivi. Dete prvenstveno treba da bude srećno jer njihovo zadovoljstvo je najvažnije, iz njega proističu i rezultati.

A da li deca u Americi znaju veličinu i istoriju FK Crvena Zvezda…

-Deca srpskog porekla znaju, dok smo američkoj deci, pogotovo ovoj mlađoj, to pokušali da objasnimo i prenesemo. Mislim da su imali prilike da se uvere koliko je naša škola dobra i ozbiljna, ističe na kraju razgovora Nikola Jelić, direktor Omladinske škole Crvene Zvezde.

Domaćin kampa Miloš Bajić iz fudbalske škole Red Star Chicago je zadovoljan onim što se dešavalo u proteklih pet dana.

-Imamo 45 dece koje vodi direktor Omladinske škole Crvene zvezde, atmosfera je sjajna, tu su deca od 5 do 16 godina za koje je ovaj kamp jedno sjajno iskustvo. Jedan dečak je posebno zapao za oko Zvezdi i već razgovaramo o tome da ga vodimo u Beograd na probu. Klinac je neverovatno talentovan i mislim da će to za njega biti veliko iskustvo, a na osnovu onoga što su do sada videli Zvezdini treneri misle da će postati odličan fudbaler.

Bajić ističe da već prave planove za Zvezdin kamp u Čikagu 2024. godine:

-Ove godine imali smo problem uklopiti program i obaveze Zvezdinih trenera sa početkom školske godine u Čikagu i okolini, ali ćemo sledeće pokušati da uskladimo termine, tako da ćem kamp verovatno početi u junu, odmah po završetku školske godine konstatuje on.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Antonije Kovačević

YOU MAY LIKE