Connect with us

Dijaspora

SRPSKI KRST NA LEĐIMA NFL ZVEZDE: Kvoterbek Vašingtona se tetovirao u čast pradede koji se borio u Prvom svetskom ratu! (FOTO, VIDEO)

Published

on

Aleksander Daglas Smit, poznatiji kao Aleks Smit je kvoterbek Vašingtona i zvezda američkog fudbala, tačnije Nacionalne fudbalske lige (NFL). Iako se po prezimenu ne bi reklo, Smit zapravo ima srpsko poreklo.

Njegov pradeda, došao je sa 12 godina kao imigrant u Ameriku iz Vojvodine, koja je tada bila deo Austrougarske.

Kako bi odao počast svom pradedi Srbinu, Aleks je na leđima istetovirao srpski krst i reč ‘otac’!

U jednom intervjuu, Aleks je objasnio poreklo svoje tetovaže. Iako, kako kaže, nije ‘tip za tetovaže’, ova konkretna slika je nastala kao porodični predlog za 60. rođendan Aleksovog oca.

Naime, Aleksov pradeda stigao je početkom 20. veka na ostrvo Elis kao imigrant. U to vreme imao je 12 godina, a došao je sam sa dve godine starijim bratom. Kada je stigao nije govorio engleski, usled čega je, kao i mnogi drugi, dobio novo ime – Džon Smit.

Prvobitno je radio na železnicama, da bi zatim kao vojnik učestvovao u Prvom svetskom ratu. Nakon toga, doselio se u saveznu državu Ajdaho, gde je osnovao porodicu.

Prema Aleksovim rečima, njegov pradeda bio je ponosan na to što je Amerikanac, a tajnu o svom srpskom poreklu otkrio je porodici tek na samrti!

Zbog toga, Aleks, njegov brat, dve sestre i otac, istetovirali su na leđima krst, ali su umesto četiri ocila ispisali inicijale četvoro dece u porodici. Iznad tetovaže, napisana je reč ‘otac’. Time su, priča Aleks, želeli porodično da odaju počast svojim precima.

Da je Aleks nasledio i nešto srpsko pokazuje njegova neverovatna snaga, koju ne samo da je dokazao na brojnim mečevima, već i najvažnije, kada se uspešno oporavio od strašnog preloma noge, zbog kojeg je umalo umro!

Povreda je bila toliko teška da su se razvile ozbiljne bakterijske komplikacije. Lekari su razmišljali da amputiraju Aleksovu nogu. Srećom, posle 17 operacija za 9 meseci, Aleks se delimično oporavio, a malo manje od dve godine kasnije, vratio se na teren i nastavio da igra za svoj tim iz Vašingtona.

Izvor: Serbian Times
Foto: Printscreen YouTube

Advertisement