Connect with us

Amerika

ŽIVOTNA PRIČA MIRE FURLAN: Zbog ljubavi sa Srbinom poznatu glumicu proterali iz Hrvatske i oduzeli joj je stan, u Americi napravila veliku karijeru!

Published

on

Mira Furlan je jugoslovenska glumica koja je ostvarila uspešnu karijeru i na našim prostorima i u Americi, ali njena životna priča je pomalo nestvarna, kao za neki film, jer od trenutka kada se zaljubila u jednog Gorana ništa nije bilo isto. Ali je ni “preko grane” gde je, na kraju, bila primorana da ode nisu dočekale ruže.

Mira Furlan rođena je u Zagrebu, a važila je za seks simbol nekadašnje Jugoslavije. U svojoj karijeri je glumila u velikim filmovima poput: “Otac na službenom putu”, “Lepota poroka”, “Braća po materi”, “Kiklop”…

Na vrhuncu slave, sada već davne 1991. godine, Mira se odselila u Ameriku gde je otpočela potpuno novi život. A nije baš da je to uradila drage volje. Bila je primorana na to…

LJUBAV JAČA OD MRŽNJE: Goran Gajić i Mira Furlan

Naime, 1986. godine Mira je upoznala srpskog režisera Gorana Gajića sa kojim je ubrzo otpočela vezu. Pošto je zbog ljubavi živela na relaciji Beograd – Zagreb, hrvatski mediji su je početkom devedesetih godina optužili da se priklonila Srbiji i objavljivali tekstove u kojima su je nazivali izdajicom.

Često je posećivala psihijatra, zbog čega je takođe bila izložena osudama javnosti. Nakon što je dobila otkaz u Hrvatskom narodnom pozorištu, oduzet joj je i stan koji je nasledila od bake, a dnevno je dobijala oko 50 pretnji smrću.

Mira i Goran su 1991. godine bili primorani da se odsele prvo u Beograd, odakle su otišli u SAD. Prilikom ovog preseljenja, navodili su mediji, pomogla joj je pokojna Milena Dravić.

U SAD-u je uskoro počela da stvara ozbiljnu i uspešnu karijeru. U početku je glumila u čak 110 epizoda naučno fantastične serije “Babylon 5” u periodu od 1994. do 1998.

PRVA VELIKA ROLA U HOLIVUDU: Mira Furlan u SF seriji “Babylon 5”

U periodu od 2004. do 2008. glumila je u američkoj seriji “Izgubljeni” (“Lost”) koja je ostvarila planetarni uspeh, a bila je izuzetno gledana i u Srbiji.

Ubrzo je dostigla izuzetan ugled u Americi te je 2014. dobila ponudu da predaje na filmskoj akademiji u Los Anđelesu, a nakon toga i na Njujorškojn filmskoj akademiji.

ZVEZDA: Mira u planetarno popularnoj TV seriji “Lost”

U više navrata Mira Furlan je izjavljivala da joj je velika želja da njen sin nauči hrvatski jezik i prošlost njegovog naroda bez obzira na tretman koji je imala.

U Hrvatsku se poslom vratila 2002, a prvi put je letovala u Medulinu osam godina kasnije. Tada je uspela da povrati i stan koji joj je oduzet. Kada su je pitali da li bi se vratila u domovinu, rekla je da ne bi.

NIJE LAKO GLUMCIMA u AMERICI: Mira pod maskom u “Babylon 5”

A kada je u pitanju život u Americi, ona je više puta isticala da nije lako.

– Amerika je, kao što znamo, vrlo zatvorena zemlja, koju ne zanima ništa osim nje same. Mislim da većina Amerikanaca ne zna gde je tačno bila zemlja zvana Jugoslavija. Kao što ne znaju ni gde su nove zemlje nastale na tom prostoru. Sve je to za većinu ovdašnjeg stanovništva nepoznanica. Ne znam statistiku, ali znam da je ogroman broj Amerikanaca koji nemaju pasoš, jer im, naprosto, nikad nije palo na pamet da putuju izvan svoje ogromne zemlje, izvan svog velikog ostrva – objasnila je Furlan u jednom intervjuu.

Izvor: Blic Foto: Jugoslovenska kinoteka/Listal.coom

Advertisement