Connect with us

Srbija

ŽIVOT SE VRAĆA U SRBIJU: Penzioneri od danas šetaju po pola sata, rade zanatlije, sutra se otvaraju pijace…

Published

on

Posle najdužeg policijskog časa tokom uskršnjih praznika, od čak 84 sata, građani Srbije će od danas početi da osećaju popuštanje rigoroznih mera protiv širenja koronavirusa.

Kao prvo, od danas će stariji od 65 godina moći da izađu u polusatnu šetnju tri puta nedeljno, od 18 do 1 sat iza ponoći, i to svakog utorka, petka i nedelje, ne dalje od 600 metara od mesta stanovanja. I sve to posle mesec dana provedenih u kući.

Vlada Srbije je juče usvojila nova pravila po kojima je penzionerima dozvoljena polusatna šetnja, a ostalima je zabrana kretanja skraćena za jedan sat – policijski čas će, umesto u 17, počinjati u 18 i trajaće do pet sati ujutru.

Uz to, danas će svoja vrata otvoriti zanatske i uslužne radnje, one koje ne podrazumevaju blizak kontakt s mušterijama, poput krojača i obućara, vulkanizera, servisera, auto-mehaničara, do prodavnica tehničke robe i građevinskog materijala, auto-škola, knjižara…Vlada je juče pozvala građevinare da već danas nastave rad u punom kapacitetu.

Sutra se otvaraju pijace u Beogradu i drugim mestima, ali će i prodavci i kupci morati da nose maske.

Planirano je da od 27. aprila počnu s radom radnje i frizerski saloni, i to prvo sve male radnje, osim onih u tržnim centrima, a zatim i ostale. U periodu do 4. maja očekuje se da prorade saloni, radnje i teretane, koje se prostiru na manje od 300 kvadratnih metara, dok se 11. maj okvirno navodi kao dan kada bi svoja vrata mogli da otvore i tržni centri, hoteli, banje i drugi turistički centri, kao i fabrike.

Između 4. i 11. maja najverovatnije će ponovo raditi i kafići i restorani, i to uz stroga pravila distanciranja.

Gradski i međugradski saobraćaj biće ponovo uspostavljen po fazama, a otvaranje aerodroma podrazumevaće strogu kontrolu zbog opasnosti od unošenja virusa spolja.

– Otvaranje međugradskog saobraćaja, kao i avio-saobraćaja, ići će postepeno, ali gledamo da ide što kasnije – rekla je dr Darija Kisić Tepavčević, uz upozorenje da je otvaranje granica „potencijalno unošenje rezervoara zaraze“.

MERE KOJE OSTAJU: Ne menja se pravilo za odlazak u prodavnicu starijih od 65 godina (petkom ili subotom). Oni će i dalje imati poseban termin za nabavku namirnica petkom od četiri do sedam sati ili subotom od tri do osam časova, u zavisnosti od odluke koliko će trajati policijski čas tokom vikenda.

Izvor: Kurir Foto: Youtube

Advertisement