Chicago, IL
39°
Cloudy
6:01 am7:37 pm CDT
Feels like: 34°F
Wind: 11mph W
Humidity: 54%
Pressure: 30.18"Hg
UV index: 0
9 pm10 pm11 pm12 am1 am
41°F
41°F
41°F
41°F
41°F
SunMonTueWedThu
57°F / 41°F
66°F / 52°F
59°F / 37°F
45°F / 37°F
57°F / 46°F

Published 12 months ago

By admin

ŽIVELI U ČIKAGU, PRESELILI U SRBIJU: Jelena i njen muž, poznati doktor, kupili imanje na selu, malo šta im fali iz Amerike (FOTO)

Porodica Fišman, doktor Endrju i gospođa Jelena, su se jedne farme u blizini Čikaga, preselili u Srbiju.

“Nije bila teška odluka, jer ja i kada sam krenula za Ameriku, uvek sam smatrala da je to privremeno, da ću se ja vratiti. Morala sam da se prebacim na onaj život tamo, pošto sam izgradila i karijeru, rodila decu, stekla tu farmu i radila, ali uvek smo doilazili ovde i možda podsvesno gradili život tu”, kaže za RTS Jelena Fišman.

Fišmanovi su kupili zemlju van Beograda, gde bi se možda bavili i poljoprivredom. Njihova deca idu u našu školu i tu su se dobro uklopila.

“Svake godine smo dolazili dva do tri puta godišnje, tako da su bili izloženi srpskom jeziku, stekli su prijatelje u komšiluku i nekako su smatrali da im je ovde dom, tako da nije bilo teško i malo šta im nedostaje iz Amerike…najviše to prostranstvo jer smo živeli van grada”, kaže Jelena.

Doktor Endrju potvrđuje reči svoje supruge i kaže da su oduvek želeli da dođu u Srbiju.

“Pre neki dan sam ćerku vraćao iz škole, pogledala me i rekla mi: ‘Tata, ja imam najbolju školu na svetu, najbolje drugove na svetu i ovo je najbolje mesto'”, kaže doktor Endrju.

Doktor Endrju Fišman se bavi oblašću medicine koja se zove neurootologija, koja predstavlja kombinaciju ORL i neurohirurgije.

NIŠTA IM NE FALI IZ AMERIKE: Endrju i Jelena Fišman

Oblast kojom se bavim je neurootologija i hirurgija baze lobanje, što predstavlja kombinaciju ORL i neurohirurgije. Bavim se mnogim problemima uha i baze lobanje, uključujući strukture kao što su razne vrste tumora koji se pojavljuju u blizini očnih i slušnih nerava i nerava koji kontrolišu nerve lica, kao i nekim problemima vrata, koji su često povezani sa gornjim delovima lobanje”, kaže dr Endrju.

Doktor je dugo radio u Poljskoj, gde i dalje operiše svoje pacijente, a radio je i u dalekoj Indiji. U našij zemlji sarađuje, kako sa institucijama kao što je VMA, tako i sa bolnicama u privatnom sektoru. Planira da prenese svoje znanje i pomogne da se ova subspecijalnost medicine u Srbiji što više razvije.

“Ovde u Srbiji već više godina sarađujem sa lekarima sa VMA. Operisali smo više velikih tumora, uključujući i akustični eurom, koji je, iako redak, jedan od čestih tumora koji spada u moju specijalnost“, kaže doktor.

O mogućnosti da se i u Srbiji bavi poljoprivredom kao što je činio u Americi, doktor Fišman nam kaže da za to uvek ima vremena, ali da je danas u potpunosti usresređen na svoj posao i dodaju da ljudi kao on nikad ne odlaze u penziju.

PROČITAJTE JOŠ:

INTERVJU, DANICA CRNOGORČEVIĆ: Ponosim se time što me je vaspitao mitropolit Amfilohije! Evo kako je nastala pesma “Veseli se srpski rode” (VIDEO)

SRBIJO, BUDI PONOSNA! Naš Aleksa je jedini dva puta biran za studenta godine na čuvenom Prinstonu!

“SRBIJA JE BOLJA ZA ŽIVOT OD AMERIKE!” Branka i Milan su rođeni u Čikagu ali su nedavno ostavili sve i došli da žive u Beograd! (VIDEO)

Izvor: RTS/Telegraf Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE