Connect with us

aktuelno

ZIMBABVE NIJE SPASIO SEZONU: Crna Gora otvara granicu sa Srbijom, BiH, Albanijom i Makedonijom

Published

on

Sutra se otvara granica Crne Gore sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom, Albanijom, Makedonijom, rekao je u jutarnjem programu televizije Vijesti, direktor Instituta za javno zdravlje dr Boban Mugoša.

Za ulazak u Crnu Goru najvjerovatnije će biti potreban PCR negativan test ili serološki ELESA., rekao je Mugoša.

Prema njegovim rečima, odlučeno je da se granice otvore na zahtev turističke privrede.

„Vidimo da se situacija sa Srbijom poboljšava što znači da se izjednačava kriva“, pojasnio je Mugoša. On je rekao da smo ušli u fazu kojoj je i dalje visoka lokalna transmisija, ali je potpuno kontrolisana.

„U fazi smo poravnjavanja krive, očekujemo da se spušta niže. Situacija je odraz našeg ponašanja. Svi mi zajedno u ovom času ne ponašamo se dovoljno odgovorno. Svi mi zajedno se ne ponašamo dovoljno ogovorno jer imamo 50-60 slučajeva dnevno iako puno testiramo, oko 450 u prosjeku. To je na nivou 50.000 testiranja u Nemačkoj i vodeći smo u regionu sa Slovencima“, rekao je Mugoša.

S obzirom da se bliže izbori 30.avgusta, Mugoša kaže da ne očekuje bilo kakav rizik od povećanja broja obolelih.

„Mi ako poštujemo mere nošenje, maski , distancu, onda izbori nemaju velikog uticaja, niti će birti razlog za veće obolevanje ljudi“, istakao je Mugoša. Istakao je da će do kraja sljedeće nedelje imati konkretne preporuke za otvaranje škola, a da će vrtići sigurno da počnu sa radom od septembra.

Izvor: Danas
Foto: Pixabay

Advertisement