Chicago
45°
Магла
6:58 am4:20 pm CST
Осећај: 41°F
Ветар: 6mph NE
Влажност: 84%
Притисак: 29.89"Hg
УВ индекс: 0
СубНедПон
43/39°F
41/32°F
43/34°F

Published 2 godine ranije

By admin

ZELENSKI SE POMIRIO: NATO se plaši Rusije, izgubio sam interesovanje!

Trinaesti dan ruske invazije na Ukrajinu. Posle poziva UN Ukrajini i Rusiju da omoguće civilima bezbednu evakuaciju humanitarnim koridorima, Rusija uspostavila lokalni prekid vatre u više ukrajinskih gradova kako bi dozvolila evakuaciju civila. Humanitarni koridori otvoreni su iz gradova Černjikov, Sumi, Harkov, Marijupolj i prestonice Kijeva, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Za sada je počela evakuacija iz Sumija i Irpina, gradova koji su teško granatirani prethodnih dana.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je spreman na dijalog sa Rusijom oko statusa Krima, kao i samoproglašenih republika Donjeck (DNR) i Lugansk (LNR), ali je dodao da ne pristaje na ultimatume.

Pored toga, međunarodna agencija za atomsku energiju (AEIA) dobila je informacije da su artiljerijske granate oštetile nuklearno istraživačko postrojenje u opkoljenom Harkovu, ali nije bilo “radioloških posledica”. Rusija je u utorak upozorila i da bi mogla da zatvori glavni gasovod ka Nemačkoj ako Zapad nastavi da joj uvodi sankcije i zabrani uvoz ruske nafte. Najmanje dva miliona osoba izbeglo je iz Ukrajine od početka sukoba, podaci su UN.

Takođe, iz Kijeva je saopšteno da je general Vitalij Gerasimov, jedan od najbližih ljudi Vladimira Putina, ubijen u blizini Harkova. Moskva to još nije potvrdila.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je izgubio interesovanje po pitanju ulaska Ukrajine u NATO.

On je u intevjuu za ABC News rekao da je izgubio interesovanje za pitanje ulaska Ukrajine u NATO.

– Što se tiče NATO-a, ja sam odavno izgubio interesovanje za ovo pitanje nakon što smo shvatili da NATO nije spreman da prihvati Ukrajinu. Alijansa se plaši protivrečnosti i konfrontacije sa Rusijom – rekao je on.

Izvor: N1/ Nova.rs Foto: Printscreen YouTube / 24 Канал

YOU MAY LIKE